Monday 22 April 2019

Φλαούνες με Αναρή!


ΥΛΙΚΑ:

Ζύμη:

  • 5 φλ. αλεύρι (2 φλ. ολοσίταρο + 3 φλ. άσπρο αλεύρι)
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • 3 κ.Σ μαργαρίνη
  • 4 κ.γ baking powder
  • Λίγη μαστίχα και λίγο μαχαλεπί
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 κ.Σ υποκατάστατου της ζάχαρης (προαιρετικό)

Γέμιση:

  • 1 κιλό αναρή (μισή με αλάτι και μισή χωρίς)
  • 250 γρ. cottage cheese (ή 250 γρ. χαλούμι διαίτης, 12% λιπαρά)
  • 1 αυγό
  • 2 ασπράδια αυγού κτυπημένα με 1 κ.γ λάδι
  • Λίγο μαστίχι, κανέλλα, μέχλεπι
  • 3-4 κ.γ δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.Σ αλεύρι ή σιμιγδάλι
  • ½ φλ. σταφίδες
  • 3 κ.γ baking powder
  • 2 κ.γ υποκατάστατο ζάχαρης (προαιρετικό)

Επάλειψη Φλαούνων:

  • 1 αυγό
  • 2 κ.Σ σουσάμι


ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προετοιμάζουμε την γέμιση λιώνοντας την αναρή και τρίβοντας το χαλούμι ή ανακατεύοντας το cottage cheese. Τα ανακατεύουμε με τα αυγά, τα επιπρόσθετα ασπράδια, το αλεύρι, το δυόσμο, το μαστίχι, την κανέλλα, το μέχλεπι. Αφήνουμε την γέμιση στο ψυγείο και προσθέτουμε το baking powder στην ζύμη πριν γεμίσουμε τις φλαούνες.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με την μαργαρίνη και τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε σταδιακά τα άλλα υλικά με τελευταίο το baking powder. Αφήνουμε την ζύμη να ψηλώσει για 2 περίπου ώρες και πλάθουμε τις φλαούνες.
Ανοίγουμε τις πίττες σε μέγεθος 17x17cm και τις γεμίζουμε με δύο κουταλιές γέμιση.
Αλείφουμε τις φλαούνες με το κτυπημένο αυγό και σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο αλλά ζεστό φούρνο.

Η πιο πάνω συνταγή δίνει 20 φλαούνες μεγέθους 9x9cm η κάθε μια.

Ανά μερίδα: Θερμίδες: 206 kcal, Υδατάνθρακες: 10 γρ., Πρωτεΐνες: 17 γρ., Λίπος: 11 γρ., Χοληστερόλη: 70 mg

Διαβητικές Ανταλλαγές: 1 σλ. Ψωμί + 30 γρ. κρέας (40 γρ. τυρί διαίτης) + 1 κ.γ λάδι.

Πιο κάτω θα δούμε συγκριτικά την ποιοτική διαφορά των φλαούνων με αναρή και των συνηθισμένων φλαούνων:

Φλαούνες με Αναρή                                                  Παραδοσιακές Φλαούνες
(cottage cheese + χαλούμι διαίτης)                       
Μέγεθος: 9x9cm (90γρ)                                             9x9 cm
Θερμίδες: 206 kcal                                                    475-25 kcal
Υδατάνθρακες: 10γρ                                                   32γρ
Πρωτεΐνες: 17γρ                                                         28γρ

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

*αποποίηση ευθυνών: Δεν είμαι κύριος κάτοχος αυτής της φωτογραφίας

No comments:

Post a Comment