Η χοληστερίνη προσκολλάται στο τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία αθηροσκλήρυνσης ή αρτηριοσκλήρυνσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Ποιες τροφές είναι καλύτερα να αποφεύγονται!
Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως αρνί, βοδινό, εντόσθια ( νεφρά, συκώτι, μυαλά), αλλαντικά και μπέικον.
Βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος.
Ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος, παχιές σούπες και κρέμες.
Πλήρες ολόπαχο γάλα και ολόπαχα γιαούρτια (λίπος >2 %).
Ολόπαχα τυριά όπως χαλούμι, φέτα, κεφαλοτύρι, τυριά σε κρέμα.
Γλυκά, σοκολάτα, μπισκότα, κακάο, παγωτά & κρουασάν.
Φρουτοποτά και ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο όπως τυρόπιτα και λουκανικόπιτα ( που περιέχουν σφολιάτα).
Τηγανιτά τρόφιμα όπως πατάτες τηγανιτές, τσιπς , τηγανιτό κρέας, τηγανιτό ψάρι και τηγανιτά αυγά.
Μειώστε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών όπως ζιβανία, μπύρα, κρασί σε μεγάλες ποσότητες, βότκα κ.α. ( είναι απαραίτητο να καταναλώνετε με μέτρο)
Ινδοκάρυδο και αλατισμένοι ξηροί καρποί.
Μειώστε ή αποφύγετε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη.
Χοληστερίνη: συστάσεις για τη συνολική χοληστερίνη είναι < 200 mg.
Τριγλυκερίδια: Τα τριγλυκερίδια πρέπει να είναι < 150 mg.
No comments:
Post a Comment