Tuesday, 1 December 2015

Διατροφή στη διάρκεια της νηστείας



Νηστεία – ένας διατροφικός θησαυρός!

Όλοι σε διάφορα χρονικά διαστήματα ακολουθούμε κάποιου είδους νηστεία, είτε είναι πριν τα Χριστούγεννα, είτε πριν το Πάσχα είτε πριν το Δεκαπεντάυγουστο. Δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουμε νηστεία για θρησκευτκούς λόγους. Πολλοί από μας κάνουμε νηστεία για να ξεκινήσουμε έναν άλλο τρόπο διατροφής, για να απαλλαγούμε από τα πολλά ζωικά προιόντα. Η νηστεία έχει πολλές ομοιότητες με την χορτοφαγική διατροφή άρα εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά προϊόντα ή τελείως απαλλαγμένη από αυτά, αυξάνει την διάρκεια ζωής, μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), διατηρεί το βάρος μας σε υγιέστερα επίπεδα και προλαμβάνει την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνων.

Από έρευνες στην Κρήτη φάνηκε ότι τα άτομα τα οποία ακολούθησαν μια συγκεκριμένη νηστεία στο τέλος είχαν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης, χαμηλότερο ουρικό οξύ, βελτίωσαν το σωματικό τους βάρος και την σωματική τους σύσταση και, κυρίως βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Λοιπόν τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά.

Τα οφέλη πως προκύπτουν:
* Καταρχάς μειώνουμε την πρόσληψη ζωικών τροφών, και ιδιαίτερα των ζωικών λιπαρών, τα οποία είναι τα κακά λιπαρά που αρχίζουν και δημιουργούν βλάβη στα αγγεία.
* Η διατροφή στη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία τα παίρνουμε από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αντιοξειδωτικά και ελαιόλαδο.
* Μας προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες. Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια λόγω των ζωικών λιπαρών δεν είναι κοντά στις φυτικές ίνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη νηστεία;

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών. Για παράδειγμα με την κατάχρηση του ελαιόλαδου που, αν και είναι το καλύτερο έλαιο, δημιουργεί προβλήματα.

Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγουμε τις κρυφές πηγές θερμίδων όπως:
* Χαλβά
* Τηγανητά
* Ελιές
* Ξηροί καρποί
* Ταραμά

Όταν αυτά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τότε δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στο βάρος μας, αλλά και στην χοληστερόλη, στο ουρικό οξύ, στο ζάχαρο και γενικότερα στην υγεία μας.


Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην νηστεία;

* Ταχίνι
* Σουσάμι
* Σπανάκι (σπανακόρυζο με ντομάτα)
* Μπρόκολο (μπρόκολο με γαρίδες)
* Όσπρια (φασόλια με σιτάρι, καρότο, σέλινο)
* Προιόντα σόγιας

Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά ή σπόρους επιτυγχάνει την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φακής με ρυζιού, αρακά με ρυζιού, φασολιών με ψωμιού είναι καλές επιλογές για γεύματα που προσδίδουν πρωτεΐνη στον οργανισμό κατά περιόδους νηστείας. Επίσης άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, το τοφού, το φυστικοβούτυρο, η ταχίνι.

Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε την διατροφή μας. Μικρά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε τώρα μπορεί να έχουνε μεγάλη επίδραση στην υγεία μας στο μέλλον!!!


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος
Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

No comments:

Post a Comment