Friday 10 November 2017

Η Σωστή Μερίδα Μετράει!


Όταν μιλάμε για μερίδα αναφερόμαστε, πάντα στην ποσότητα φαγητού που θα επιλέξετε να βάλετε στο πιάτο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες έχουνε μάθει να καταναλώνουν τεράστιες μερίδες φαγητού ακόμη και στο σπίτι, αφού παρασύρονται από τις υπερμεγέθεις μερίδες των fast food και της ταβέρνας. Σημειώστε ότι οι διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων, μοιάζουν πάρα πολύ με των Ελλαδιτών, άρα το αποτέλεσμα αυτό ισχύει και για την Κύπρο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τείνουμε να θεωρούμε τις μερίδες των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές που πρέπει να σερβίρονται. Ακόμη και τα σκεύη σερβιρίσματος που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι παλαιότερα. Επίσης, στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες και extra large προϊόντα. Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω, με αποτέλεσμα το βάρος μας να αυξάνεται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Μέσω της έρευνας, έχει αποδεικτή, ότι οι περισσότεροι έχουμε γνώση τις σωστής κατανάλωσης φαγητού και μερίδας αλλά συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο από ότι πρέπει συνειδητά. Ακόμα κι αν έχουμε χορτάσει μετά την κατανάλωση της μιας σωστής μερίδας.

Πώς να καταναλώνουμε μικρότερη μερίδα;
  • Το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα φάμε, γι’ αυτό σερβίρετε το φαγητό σε μικρότερο πιάτο.
  • Για να φαίνεται μεγάλη η ποσότητα φαγητού, καλό είναι να απλώνετε τη μερίδα στο πιάτο και η σαλάτα που πάντα θα συνοδεύει το γεύμα να είναι λίγο περισσότερη.
  • Προτιμάτε να καταναλώνετε ποτά, χυμούς, αναψυκτικά σε ψηλά και λεπτά ποτήρια, μιας και η κατανάλωση είναι μικρότερη από ότι σε χαμηλά και φαρδιά ποτήρια.
  • Τοποθετήστε στο ψυγείο μπροστά-μπροστά τα φρούτα και τα λαχανικά πάντα και πιο πίσω τα γλυκά, τοστ κ.ά. Η ταξινόμηση του ψυγείου παίζει βασικό ρόλο, διότι είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουμε τρόφιμα που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, παρά να ψάξουμε κάτι παχυντικό που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

 Αντρέας Χ. Σάββα,
 Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment