Η Διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του διαβήτη και, όταν συνδυάζεται με άσκηση και φαρμακευτική αγωγή (εκεί όπου χρειάζεται), μπορεί να οδηγήσει σε ελάχιστες δυσάρεστες επιρροές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων με διαβήτη. Πραγματικά, όλα έχουν να κάνουν με το να δίνει κανείς, πιο έντονο ενδιαφέρον στο τι τρώει και στο να εξασφαλίζει ότι τρέφεται τακτικά. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα έχει μια ζωή γεμάτη βαρετά και επαναλαμβανόμενα γεύματα.
Το κλειδί στο να ελέγχεις το διαβήτη σου δεν βρίσκεται στο να αλλάξεις σε μια αυστηρή, καινούργια διατροφή. Είναι στο να τρως, γενικά, μια υγιές διατροφή, κάτι που όλοι θα πρέπει να προσπαθούμε να εντάξουμε στη ζωή μας.
Ως βασική κατευθυντήρια γραμμή, όλα τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε μία από τις πέντε κύριες ομάδες και, για να επιτύχουμε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να στοχεύουμε να καταναλώνουμε ένα συγκεκριμένο ποσό από κάθε ομάδα.
Οι πέντε ομάδες είναι:
• Ψωμί, Πατάτες και Δημητριακά
• Φρούτα και Λαχανικά
• Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα
• Κρέας, Ψάρια και Εναλλακτικά
• Φαγητά που περιέχουν Λίπος και/ή Ζάχαρη
Γενικά μιλώντας, πρέπει να εξασφαλίσετε να τρώτε καθημερινά γεύματα , τα όποια να φροντίσετε να έχουν σαν βάση τους φρούτα, λαχανικά και υγιούς υδατάνθρακες, για να ρυθμίσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
Επιλέξτε ολικής αλέσεως ποικιλίες ψωμιού, μακαρονιών και ρύζι τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και είναι πιο αποτελεσματικοί στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και κάνοντας μικρές, απλές αλλαγές, όπως αλλάζοντας από ολόπαχο σε ημι-άπαχο γάλα, θα χάσετε και περιττός βάρος, το όποιο είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο του διαβήτη.
Ορισμένες οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη:
• Το πολύ αλάτι στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, γι’ αυτό προσπαθήστε να μειώσετε τη ποσότητα αλατιού που καταναλώνεται. Αν, για παράδειγμα, αλατίζετε το φαγητό καθώς μαγειρεύετε μην προσθέσετε κι άλλο όταν το σερβίρετε μετά.
• Προτιμήστε ποτά διαίτης ή sugar-free (χωρίς ζάχαρη).
• Μειώστε την ποσότητα του λίπους στη διατροφή σας, ιδιαίτερα τα κορεσμένα ζωικά λίπη. Χρησιμοποιήστε μονοακόρεστο έλαιο, όπως το ελαιόλαδο, για το μαγείρεμα και προτιμήστε εκδόσεις γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, όπως το ημι-άπαχο ή άπαχο γάλα.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Περίπου 20 ml καθαρής αλκοόλης για τις γυναίκες και 30 ml για τους άντρες. Στο περίπου, 10ml καθαρής αλκοόλης είναι ένα μικρό ποτήρι κρασί ή ½ ποτήρι (πίντα) μπύρα ή ξανθή μπύρα. Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι, καθώς αυτό αποτελεί κύρια αιτία υπογλυκαιμίας. Είναι πολύ σημαντικό να το θυμάστε αυτό όταν είναι να πάτε σε πάρτι ή έξω για φαγητό. Φάτε κάτι πρόχειρο πριν φύγετε, για να είστε βέβαιοί.
• Αν είστε υπέρβαροι, στοχεύστε στο να χάσετε κάποια από τα κιλά σας, συνδυάζοντας κάποιες διατροφικές αλλαγές και τακτική άσκηση. Το περιττό βάρος μπορεί να βλάψει την καρδιά σας και να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
• Τέλος, μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ειδικά διαβητικά προϊόντα ή τρόφιμα. Δεν προσφέρουν άλλα οφέλη παρά μια συνολική υγιεινή διατροφή και είναι σπατάλη χρημάτων.
No comments:
Post a Comment