Friday 18 May 2018

Αβοκάντο!



Το αβοκάντο έχει τη διαφορά να είναι το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Παρόλο που αυτό ακούγεται ανθυγιεινό, τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, που περιέχει, θεωρούνται «καλά λιπαρά», που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα και περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας, ενώ ορισμένα λιπαρά συστατικά του έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα.

Το αβοκάντο είναι ένας πολύ θρεπτικός καρπός. Είναι πλούσιο σε κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, το φολικό οξύ που είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλή πηγή βιταμινών του β-συμπλέγματος, βιταμίνης C και βιταμίνη Ε. Επίσης, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σύστημα, αλλά μας κάνουν να νιώθουμε και πιο χορτάτοι για περισσότερο διάστημα. Το μειονέκτημα των αβοκάντο είναι υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, αφού ένα ολόκληρο μέτριο αβοκάντο (200γρ) μας δίνει 320 θερμίδες και 29,5γρ λίπους.

Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών του αβοκάντο συγκεντρώνονται στη σκούρα πράσινη σάρκα κοντά στη φλούδα. Το γρήγορο ή το απρόσεκτο ξεφλούδισμα σημαίνει πως θα χάσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Κόψτε το αβοκάντο κατά μήκος και σε τέταρτα και ξεφλουδίστε το όπως την μπανάνα.

Προσθέστε το αβοκάντο σε μια σαλάτα, για να αυξήσετε την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, όπως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, των άλλων λαχανικών.
Επίσης μπορείτε να το καταναλώσετε και σαν γκουακαμόλε, ένα κλασικό μεξικάνικο ντιπ, γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή του αλλά και σπουδαίο υγιεινό συνοδευτικό πιάτων με ψάρι. Πολτοποιήστε στο μπλέντερ το αβοκάντο, μερικές ντομάτες κομμένες σε κύβους, κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο, και προσθέστε στο μείγμα τον χυμό ενός λεμονιού. Προαιρετικά, προσθέστε ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο για περισσότερη γεύση.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment