Monday 11 June 2018

Καλοκαίρι και Μαύρισμα – Υπάρχουν τροφές που βοηθάνε;



Τώρα το καλοκαίρι, οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεση σχέση με το αν λάμπει η επιδερμίδα μας, πόσο ενυδατωμένη είναι και πόσο γρήγορα μαυρίζει.  Πιο κάτω αναφέρετε ποια διατροφή ενισχύει το μαύρισμα.

ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ:
Είναι κοινό γνωστό, βέβαια. Αυτό που όμως να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι υπάρχουν 600 διαφορετικά καροτενοειδή, τα οποία βρίσκετε μέσα στις τροφές που αυξάνουν τη μελανίνη.
Καρότα: Περιέχουν την πολύ γνωστή Β-καροτίνη, την πιο ισχυρή από όλα τα καροτενοειδή, συντελούν στη διατήρηση ελαστικού δέρματος.
Γλυκοπατάτες & χρωματιστές πιπεριές: Πλούσιες σε β-καροτίνη (όχι τόσο όσο τα καρότα). Οι γλυκοπατάτες, όμως, περιέχουν και βιταμίνη Α, που αυξάνει την παραγωγή μελανίνη και βοηθάει να μαυρίσουμε πιο γρήγορα.
Βερίκοκα: Περιέχουν περίπου 15% της βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Επίσης, έχουν και β-καροτίνη.
Magic trick: Για καλύτερη απορρόφηση β-καροτένιου από τον οργανισμό, καλό είναι να συνοδεύουμε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Επίσης, συνιστάται να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα, γιατί το β-καροτένιο είναι ευαίσθητο και χάνεται όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν υπόκεινται σε εκτεταμένη επεξεργασία.

ΤΥΡΟΣΙΝΗ:
Πρόκειται για ένα αμινοξύ που στοχεύει στην παραγωγή της μελανίνης. Τροφές πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ είναι τα φύκια, σόγια και τα ασπράδια αυγών. Ακόμη τα αυγά περιέχουν βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Α.

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2):
Από τα πιο γνωστά «υλικά» που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με την τυροσίνη. Αγαπημένες τροφές που είναι πλούσιες σε ριβοφλαβίνη είναι: αμύγδαλα (βιταμίνη Ε), ψάρια (σολομός, σκουμπρί και πέστροφα). Ειδικά το σκουμπρί περιέχει περίπου το 56% της απαραίτητης ποσότητας σε βιταμίνη Β2 που πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας. Και τέλος τα αποξηραμένα φρούτα και βότανα όπως η πάπρικα και ο κόλιανδρος.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ:
Σύμφωνα με έρευνες αρκετές τροφές λειτουργούν σαν φυσική ασπίδα από τον ήλιο, προστατεύοντάς μας από εγκαύματα και τη γήρανση. Ποια άλλα τρόφιμα, λοιπόν, βοηθούν στο μαύρισμα;
Ροδάκινα: Εκτός από καροτενοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή , που ευνοούν το μαύρισμα.
Αναποφλοίωτα δημητριακά: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού ελεύθερων ρίζων. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Ακτινίδια & λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ρίζων και να επαναδομούν το κολλαγόνο.
Γάλα & Τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Καλό είναι να προτιμάτε τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (2%)

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK



No comments:

Post a Comment