Wednesday 6 June 2018

Φριτάτα με φρέσκες πατάτες, φασολάκι και μοτσαρέλα!



Μερίδες: 4          Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά              Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ:
  • 500γρ φρέσκες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 1 κ.Σ λάδι ηλιοτρόπιου
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλές φέτες
  • 1 πιπέρι τσίλι, ψιλοκομμένο, ή 2 κ.γ νιφάδες τσίλι
  • 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (μόνο τα φύλλα)
  • 200γρ πράσινο φασολάκι, κομμένα
  • 8 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα (125γρ), χαμηλή σε λιπαρά, στραγγισμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάλτε τις πατάτες σ’ ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό για 10 λεπτά ή μόνο μέχρι να μαλακώσουν
Στο μεταξύ, ζεσταίνεται το λάδι σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό, πυρίμαχο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 5-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Βάλτε επίσης και το τσίλι και περισσότερα από τα φύλλα δεντρολίβανου, προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι για γεύση και τηγανίστε για ακόμη 2 λεπτά. Βάλτε το φασολάκι και στιρ-φράι για 1 λεπτό.

Στραγγίστε τις πατάτες πολύ καλά και προσεκτικά, προσθέστε τις στο τηγάνι, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Χύστε τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι, και μετά κουνήστε και γείρτε το τηγάνι λιγάκι για να βεβαιωθείτε ότι το αυγό καλύπτει τα πάντα ομοιόμορφα. «Σκίστε» τη μπάλα μοτσαρέλας σε κομμάτια και σκορπίστε τα από πάνω.

Ζεστάνετε το φούρνο, στο γκριλ, σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίστε την φριτάτα για περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά και ακολούθως τοποθετήστε το τηγάνι στο φούρνο για 4-5 λεπτά μέχρι η φριτάτα ψηθεί, χωρίς να αρπάξει, να σφίξει το αυγό (η μοτσαρέλα θα ελευθερώσει λίγα υγρά καθώς θα λιώνει, γι’ αυτό μη συγχύσετε το υγρό ως μελάτο αυγό). Θα χρειαστεί να παρακολουθείτε προσεκτικά τη φριτάτα, καθώς το πιάτο είναι καλύτερο όταν τα αυγά είναι απλώς σφιχτα – δεν το θέλετε να υπερ-μαγειρεμένο. Κόψτε το σε φέτες για να σερβίρετε.

Προσθέστε σολομό – Προσθέστε κομματάκια ζεστό καπνιστό σολομό στο τηγάνι, ακριβώς πριν προσθέσετε τα χτυπημένα αυγά για ένα έξτρα-σπέσιαλ πιάτο.
Περίσσεψε; Αν σας έχει περισσέψει λίγο, τυλίξτε το με διαφανής μεμβράνη και κρατήστε στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες.

Ανά μερίδα: 378 kcal θερμίδες, 5γρ φυτικές ίνες, 18.7γρ λιπαρά, 5.7γρ κορεσμένα λιπαρά, 23.3γρ υδατάνθρακες, 5.3γρ σάκχαρα, 26.9γρ πρωτείνη, 0.6γρ αλάτι,236mg ασβέστιο, 3.2mg σίδηρο

 Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment