Friday 8 June 2018

Παγωτό, η απόλυτη παγωμένη απόλαυση της εποχής!



Μπορεί να είναι η καλύτερη παρέα στην παραλία, συνδυάζεται τέλεια με κέικ, κρέπες, άλλα γλυκά και φρούτα! Δίνει, φυσικά, μια νότα δροσιάς τις ζεστές ημέρες της εποχής. Το παγωτό χωρίς αμφιβολία, είναι η δημοφιλέστερη καλοκαιρινή λιχουδιά.

Είναι το παγωτό θρεπτικό και βιταμινούχο;
Η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία είναι λανθασμένη, αντιθέτως, περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Το παγωτό αποτελεί πλούσια πηγή γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φωσφόρο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.
Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών που περιέχει προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Το παγωτό δεν περιέχει και δεν χρειάζεται συντηρητικά. Νομοθετικά απαγορεύονται στο παγωτό. Παράλληλα, κάποια «Ε» που συχνά αναγράφονται στα συστατικά του ενδεχομένως να μας βάζουν σε υποψίες, αφορούν ουσίες «αθώες». Συγκεκριμένα, πρόκειται για σταθεροποιητές ουσίες και γαλακτοματοποιητές, που προστίθεται για να βελτιώσουν την υφή του προϊόντος και που ελέγχονται αυστηρά από  τους αρμόδιους φορείς.

Η Θερμιδική του αξία:
Ένα παγωτό έχει περίπου, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, από 80 μέχρι 300 θερμίδες τα 100γρ. Αν σκεφτεί κανείς πως άλλα εδέσματα, όπως τα κρουασάν ή τα μπισκότα, έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100γρ., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλή σε θερμίδες επιλογή!

Τι να προτιμήσετε;
Προτιμήστε παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας. Μπορείτε να επιλέξετε χαμηλά σε θερμίδες παγωτά, με 0% ζάχαρη και λιπαρά και καλό θα ήταν να αποφύγετε παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σιρόπι γιατί είναι πλουσιότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία. Το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού παγωτού. Ένα light παγωτό προσδίδει 4-8γρ. λιπαρών ανά 100γρ. και 80 με 170 θερμίδες.

Ποια είναι τα πιο χαμηλά σε θερμίδες παγωτά;
Το σορμπέ, η γρανίτα και τα ξυλάκια που δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας, έχουν τις πιο χαμηλές θερμίδες. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν έμφαση ατη διατήρηση της «γραμμής» τους, καθώς περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου  λιπαρά και παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις διαθέσιμες επιλογές παγωτού. Θερμιδικά αποδίδουν 80 θερμίδες στην μερίδα, όσο δηλαδή και ένα φρούτο. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεινών (2γρ./ μερίδα) και περίπου 15γρ. υδατανθράκων. Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται είναι δυνατό να περιέχουν μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ αν τηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την Παρασκευή διατηρούνται και οι βιταμίνες των φρούτων, όπως η βιταμίνη Α και C.

Το παγωτό γιαούρτι θεωρείται μια υγιεινή επιλογή;
100γρ., παγωμένου γιαουρτιού ισοδυναμούν θερμιδικά με 1 μπανάνα ή 1 κασεδάκι γιαουρτιού χαμηλού σε λιπαρά. Αυτό που καθορίζει αν τελικά είναι μια υγιεινή επιλογή είναι τα toppings. Η προσθήκη φρούτων, δημητριακών, μελιού και ξηρών καρπών είναι μια πιο ελαφριά επιλογή. Αν πάλι επιθυμούμε κάποιο πιο υψηλό σε θερμίδες topping και πάλι μπορούμε να το απολαύσουμε. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, το παγωμένο γιαούρτι παύει να είναι ένα τόσο ελαφρύ γεύμα.  

Πώς μπορώ να φτιάξω σπιτικό παγωτό διαίτης;
Αντικαθιστώντας ορισμένα υλικά με τα αντίστοιχα πιο υγιεινά. Αν η συνταγή περιλαμβάνει γάλα, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και ζάχαρη τότε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με γάλα και κρέμα γάλακτος διαίτης, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και υποκατάστατα ζάχαρης. Με αυτές τις αλλαγές μπορείτε να μειώσετε τις στο μισό!


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, Uk

No comments:

Post a Comment