Friday 22 June 2018

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ!



Τα ροδάκινα προέρχονται από την Κίνα, όπου θεωρούνται φρούτα με αναζωογονητικές ιδιότητες. Τα ροδάκινα και τα συγγενικά τους νεκταρίνια είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεινών, διατροφικών ινών, βιταμινών C, A, E, K, βορίου, που ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ οι φαινολικές ουσίες του (ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη και κατεχίνες) δρουν συνεργιστικά στην αποτροπή του μεταβολικού συνδρόμου (ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών και οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση καρδιογκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων).

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΟΥΝ;
Διαχείριση βάρους: Οι φαινολικές τους ενώσεις είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ συμβάλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η συχνή κατανάλωση και των δυο φρούτων συμβάλει στη αποτροπή του μεταβολικού συνδρόμου.
Υγεία του Δέρματος: Και τα δυο φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C, σημαντικό συστατικό στην παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό. Είναι επίσης καλές πηγές της αντιοξειδωτικής λουτείνης, που συμβάλει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος (και των ματιών).
Διουρητικά: Πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι το αντίδοτο σε μια διατροφή πλούσια σε νάτριο, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και αποτρέποντας την απώλεια οστικής μάζας. Επιπλέον, είναι ελαφρώς καθαρτικά.
Αντικαρκινικά: Εργαστηριακές μελέτες ισχυρίζονται ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο εκχύλισμα του ροδάκινου είναι υπεύθυνες για την αναστολή της μετάστασης του καρκίνου του μαστού.  

ΠΩΣ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ;
Άμεση κατανάλωση: Φάτε τα ώριμα ροδάκινα και νεκταρίνια μόλις τα αγοράσετε, γιατί ωριμάζουν γρήγορα και χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Διατηρήστε τα για αργότερα: Τόσο τα ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια φτιάχνουν τις πιο γευστικές μαρμελάδες, κομπόστες και γλυκά του κουταλιού.

Tip: Φτιάξτε ένα Αντιοξειδωτικό Παγωμένο Τσάι!
Κόψτε 2 ώριμα ροδάκινα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 500ml νερού και βράστε τα. Απομακρύνετέ τα από τη φωτιά, προσθέστε 8 σακουλάκια πράσινου τσαγιού, και αφήστε τα να εμποτιστούν στο μείγμα. Πιέστε ελαφρά τα σακουλάκια, καθώς τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα. Προσθέστε 240ml νερό και λίγο μέλι, για να δώσετε γλυκιά γεύση στο τσάι (προαιρετικά). Όταν κρυώσει, το σερβίρετε γαρνιρισμένο με φύλλα μέντας.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment