Monday 17 September 2018

Μάθετε να Μαγειρεύετε Υγιεινά – για άτομα με καρδιοπάθειες!



Πώς να μαγειρεύουμε υγιεινά και τι να αποφεύγουμε για καρδιοπαθείς:

  • Μαγειρεύετε στον ατμό, στη σχάρα, στο φούρνο χωρίς λάδι ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Αφαιρείτε όλο το λίπος από το κρέας και το δέρμα από το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.
  • Μαγειρεύετε τα κοκκινιστά φαγητά (γιαχνί) με ντομάτα, χυμό ή πολτό, με ελάχιστο ελαιόλαδο (μια κουταλιά για την κάθε μερίδα).
  • Μην τηγανίζετε σε μεγάλη ποσότητα λαδιού μέχρι να καεί το λάδι. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου (2-3 κουταλιές) και να τσιγαρίσετε ελαφρά το κρεμμύδι για το μαγείρεμα.
  • Προτιμήστε ψητή, βραστή ή οφτή πατάτα στη θέση της τηγανητής.
  • Προτιμάτε το ελαιόλαδο και μαργαρίνες χαμηλές σε τρανς λιπαρά που περιέχουν φυστοστερόλες και αποφεύγετε το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
  • Μαγειρεύετε τα λαχανικά σε ατμό ή σε ελάχιστο νερό ή σε καλυμμένο δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων και μην τα βαρυψήνετε, για να διατηρήσουν τις περισσότερες από τις βιταμίνες τους.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι στο μαγείρεμα και καθόλου στο τραπέζι για να συνηθίσει όλη η οικογένεια σε λιγότερο αλμυρές γεύσεις.
  • Προτιμάτε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά (π.χ ρίγανη, πιπέρι, δυόσμο, βασιλικό, κρεμμύδι).
  • Απλοποιείτε τις συνταγές που προτιμάτε μειώνοντας το λάδι και αφαιρώντας υλικά ψηλά σε λιπαρά όπως φρέσκα κρέμα, ολόπαχα τυριά, βούτυρο και μαργαρίνη. Αντί γι’ αυτά προτιμήστε τα αντίστοιχα χαμηλά σε λιπαρά.
  • Αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και γλυκά τρόφιμα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες όπως π.χ. όσπρια, δημητριακά, ψωμί ολικής αλέσεως, πουργούρι, αναποφλοίωτο ρύζι, πιτυρούχα μαύρα μακαρόνια, φρούτα και λαχανικά.
  • Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης όπως π.χ. αλλαντικά, κρέας, ολόπαχα γαλακτοκομικά και βούτυρο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση βουτύρου, μαργαρίνης και ειδών αρτοποιείου με λιπαρή ζύμη ή σφολιάτα όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, ελιόπιτες, χαλλουμόπιτες, και σάντουιτς με αλαντικά.
  • Προτιμήστε Σάντουιτς με τυριά ή χαλούμι χαμηλά σε λιπαρά, κοτόπουλο και ρόστο γαλοπούλα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και οινοπνεύματος.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment