Thursday 27 September 2018

Αποξηραμένα Φρούτα, τι να γνωρίζεις!


Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως πχ τα βερίκοκα, τα κράνμπερι, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες, συγκεντρώνουν μια μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών συγκριτικά με συρρικνωμένο, μικρό μέγεθός τους.
Θρεπτικά συστατικά
Αυτό οφείλεται στο ότι τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες των φρούτων συμπυκνώνονται περισσότερο όταν απομακρύνεται το νερό τους. Συγκριτικά, αρκεί να σκεφτούμε ότι μισό ποτήρι αποξηραμένων βερίκοκων περιέχει 4.7 γρ. φυτικών ινών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα φρέσκων βερίκοκων περιέχει μόλις 1.6 γρ. φυτικών ινών. Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών.
Όπως διαπιστώθηκε σε μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, όσοι καταναλώνουν συχνά αποξηραμένα φρούτα , παρουσιάζουν καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ζυγίζουν λιγότερο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα. 
Ζάχαρη και θερμίδες
Παρόλ’ αυτά, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι μεγαλύτερη συγκέντρωση δεν παρουσιάζουν μόνο τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα φυσικά σάκχαρα των αποξηραμένων φρούτων. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τον γενικό πληθυσμό, ενώ, αντίθετα, είναι βοηθητικό για τους αθλητές που συχνά χρειάζονται ένα άμεσο «καύσιμο». 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει 23 γρ. ζάχαρης και 104 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι σταφίδες περιέχει 116 γρ. ζάχαρης και 520 θερμίδες, δηλαδή πενταπλάσια ποσότητα.
Πρόσθετη ζάχαρη
Επιπλέον, δεν είναι όλα τα αποξηραμένα φρούτα ίδια. Πολλά αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού για περισσότερη γεύση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα προϊόντα αυτά, καθώς περισσότερο μοιάζουν με γλυκά, παρά με ένα υγιεινό σνακ. 
Δύο τέτοια παραδείγματα είναι ο ανανάς, που συνηθίζεται να έχει επικάλυψη επεξεργασμένης ζάχαρης και τα κομμάτια μπανάνας που συνήθως τηγανίζονται και έχουν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και λιπαρών.
Σε γενικές γραμμές, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα θρεπτικό, βολικό και νόστιμο σνακ, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά σου σε ζάχαρη είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όσον αφορά στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Γι’ αυτό, ελέγχουμε πάντα τα συστατικά τους και αποφεύγουμε όσα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή πρόσθετα συστατικά.
Επίσης, αν έχετε άσθμα ή ευαισθησία στα θειώδη άλατα, επιλέξτε οργανικές μάρκες αποξηραμένων φρούτων ή βεβαιωθείτε ότι αυτά που παίρνετε δεν περιέχουν διοξείδιο του θείου (συντηρητικό). 
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment