Friday 7 September 2018

Το Πρωινό στο σπίτι και Υγιεινό κολατσιό στο Σχολείο!


Το καλοκαίρι πέρασε και τα σχολείο ξεκινά ξανά! Τα παιδιά μας περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο σχολείο και ένα από τα πιο σημαντικό πράγμα να έχουμε στο μυαλό μας είναι να φροντίσουμε το παιδί μας να κρατήσει ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στο σχολείο.

Πρωινό για μαθητές
Όπως όλοι γνωρίζουμε το πρωινό είναι ένα από το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν κάνει να το παραλείπουμε. Αυτό είναι διπλά σημαντικό για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες στο θέμα αυτό, για παιδιά που πάνε στο σχολείο χορτάτα με παιδιά που πάνε με άδειο στομάχι. Μια ακόμα έρευνα που έγινε τελευταίως, διαπίστωσε το όφελος που έχουν τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό, έναντι αυτών που το παραλείπουν από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Στην έρευνα που έγινε, με τις δυο αυτές τις κατηγορίες, σε σχέση με τους μαθητές που είχαν πάρει πρωινό, οι νηστικοί μαθητές εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις στο τεστ συγκέντρωσης. Επίσης, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του τεστ, ενώ ανάλογα ποσοστά υπολείπονταν στο τεστ μνήμης.
Επιπλέον, οι «χορτάτοι» μαθητές εμφάνισαν μεγαλύτερη συνεκτικότητα στον ειρμό της σκέψης τους, σε σχέση με τους συμμαθητές τους, που εκείνη τη μέρα πήγαν στο σχολείο με άδειο στομάχι.
Αποδείχθηκε επίσης ότι, όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες, αφού στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 11 το πρωί, οι χορτάτοι μαθητές έδειξαν να διατηρούν τις δυνατότητες τους, αντίθετα με τους νηστικούς που είχαν χάσει ενέργεια.
Ως προς τα φύλα, τα κορίτσια, που δεν είχαν πάρει πρωινό, είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, σε σχέση με τα νηστικά αγόρια.

Γευστικές ιδέες για το σχολικό κολατσιό
Φέτες μήλου αλειμμένες με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι με μέλι.
Σακουλάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που θα έχετε ετοιμάσει εσείς.
Σπιτική μηλόπιτα που θα έχετε ετοιμάσει εσείς χωρίς να βάλετε πολλή ζάχαρη.
Μπάρες δημητριακών – προτιμήστε κάποιες από τα καταστήματα οργανικών τροφίμων.
Για αλλαγή δοκιμάστε να αντικαθιστάτε το ψωμί του τοστ, με πίτες τορτίγιες ή αραβικές πίτες, με τις οποίες μπορείτε να κάνετε wraps και να τις γεμίσετε με γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα ή τόνο, μαγιονέζα light και αγγουράκι.
Χορταστικό σνακ μπορεί να αποτελέσει ένα σάντουιτς στο οποίο θα βάλετε λίγο από το φαγητό που περίσσεψε την προηγούμενη μέρα, π.χ. αν είχατε κοτόπουλο, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και συνδυάστε το με τυρί, ντομάτα και λίγη μουστάρδα. 
Αν βολεύει το παιδί γιατί να μην του ετοιμάσετε μια ωραία σαλάτα, π.χ από σπανάκι, στην οποία θα έχετε βάλει και λίγη πρωτεΐνη, π.χ κοτόπουλο ή τόνο; Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί και μερικά κρουτόνς και έχετε ένα εξαιρετικά δυναμωτικό γεύμα.
Πολλά παιδιά φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό ή να έχουν πιεί έστω και ένα ποτήρι γάλα. Τι μπορείτε να κάνετε; Χτυπήστε στο μίξερ μπανάνα, φράουλα και ένα ποτήρι κρύο γάλα. Βάλτε το στο θέρμο και δώστε το στο παιδί σας για να το πιεί στο δρόμο για το σχολείο.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment