Wednesday, 5 September 2018

Μπισκότα βρώμης με σοκολάτα και βατόμουρα!


Υλικά για 20 μπισκότα:

  • 1 φλ. (125γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ.γ (2,3γρ) κανέλα
  • ½ κ.γ (2γρ) μπέικιν πάουτερ
  • ½ κ.γ (2γρ) μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ (2,5γρ) αλάτι της θάλασσας
  • 85γρ. μαργαρίνη, σχεδόν λιωμένη ή θερμοκρασία δωματίου (με φυτοστερόλες και χαμηλά τρανς λιπαρά) ή 65γρ ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. (50γρ) καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλ. (50γρ) ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλ. (180γρ) βρώμη, νιφάδες
  • 1 φλ. (130γρ) βατόμουρα, αποξηραμένα (προαιρετικό)
  • 120γρ γλυκόπικρη σοκολάτα (60% κακάο), κομμένη σε κομμάτια ½ cm


Εκτέλεση:
Βάζετε μια σχάρα φούρνου στο κέντρο του. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ετοιμάζετε 2 ταψιά φούρνου με λαδόχαρτα απλωμένα σε αυτά. Σε ένα μπολ, χτυπάτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουτερ, τη σόδα και το αλάτι. Με μίξερ χεριού, χτυπάτε τη μαργαρίνη/ ελαιόλαδο και τα δυο είδη ζάχαρης μαζί μέχρι να έχετε ένα ελαφρύ μίγμα περίπου ένα λεπτό. Προσθέτετε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάτε μέχρι να ενωθούν. Με το μίξερ σε λειτουργία, σταδιακά προσθέτετε το μίγμα αλευριού. Προσθέτετε τη βρώμη, τα βατόμουρα και τα χοντρά κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να αναμιχτούν όλα τα υλικά (η ζύμη θα είναι σκληρή). Χρησιμοποιώντας ένα 60ml κουτάλι παγωτού, χωρίζετε τη ζύμη σε 20 στρογγυλές (2.5 – 3 cm) μπάλες. Τακτοποιείτε τις μπάλες ζύμης, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, στο κάθε ταψί φούρνου. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ισιώνετε τις κορυφές ελαφρά και ψήνετε μέχρι τα μπισκότα ροδίσουν ελαφρά στις άκρες 13 εώς 15 λεπτά. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για 20 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ:
Θερμίδες: 131 kcal, Υδατάνθρακες: 17,3γρ, Φυτικές ίνες: 2,7γρ, Πρωτείνες: 2,5γρ, Λίπος: 5,8γρ, Χοληστερόλη: 14,3mg, Νάτριο: 0,2γρ.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment