Sunday 23 September 2018

Φρούτα του φθνινοπώρου!


Το αχλάδι περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο. Συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων, έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει σημαντική προληπτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ενώ η περιεκτικότητά του σε πηκτίνη συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας να αποβάλλει ο οργανισμός τις περιττές και βλαβερές ουσίες και είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενώ σημαντική είναι και η αντιγηραντική του δράση.
Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με πολύ νόστιμη γεύση, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Συμβάλλει στην αντιμικροβιακή προστασία του οργανισμού, ενώ βοηθά στην πέψη και στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προσοχή στα άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση του εντέρου ή από αλλεργίες, καθώς είναι δυνατό να επιτείνει τα συμπτώματα, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται.
Το ρόδι είναι από τα πιο γευστικά φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, ενώ περιέχει και φυλλικό οξύ, σίδηρο και πολυφαινόλες. Έχει επομένως πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση, αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενώ ενισχύει τη φυσική άμυνά του και έχει καρδιοπροστατευτική δράση.
Το πορτοκάλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο που καταναλώνουμε κατά τα τέλη του φθινοπώρου και φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη, κάλιο και φυλλικό οξύ. Είναι γνωστό για την βελτίωση της άμυνας που παρέχει στον οργανισμό μας και μπορεί να καταναλωθεί και ως χυμός, καθώς είναι ιδιαιτέρως δυναμωτικό. Το πορτοκάλι συμβάλλει στην καλή υγεία του σώματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση πορτοκαλιού μαζί με μια τροφή που περιέχει σίδηρο βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω φρούτα είναι διαθέσιμα στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο καλό είναι να προτιμούμε τα φρούτα εποχής και να απολαμβάνουμε, έτσι, στο μέγιστο τη θρεπτική τους αξία.
Γενικότερα, είναι καλό να απολαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά και να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν βιταμίνες που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής βελτιώνει και την υγεία του δέρματος, αλλά και την πρόληψη πολλών σοβαρών παθήσεων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν τα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις,όμως, καθώς ορισμένα φρούτα και λαχανικά δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση ή θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment