Tuesday 27 November 2018

Σολομό με κρούστα από ψωμί μουστάρδα και σιτάρι σε στυλ ριζότο με λαχανικά!


Υλικά (για δύο μερίδες):

  • 300γρ. Σολομό (δύο κομμάτια)
  • 2 φέτες ψωμί 
  • Βασιλικό, δεντρολίβανο, μαϊντανό
  • Αλάτι / πιπέρι     
  • 200γρ. σιτάρι
  • 50γρ. κολοκυθάκι 
  • 50γρ. μπρόκολο 
  • 50γρ. καρότο 
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών 
  • 50ml. ελαιόλαδο 
  • μουστάρδα

Εκτέλεση:
Βάζουμε το σιτάρι από την προηγούμενη νύκτα να μουλιάσει σε νερό. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τον ζωμό μας που θα ψήσουμε μέσα το σιτάρι. 
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το σιτάρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου και στην συνέχεια βάζουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ελαττωθεί στο μισό η ποσότητα του, προσθέτουμε ζωμό τόσο όσο που να καλύπτει το σιτάρι μας, μόλις απορροφήσει το ζωμό ξαναβάζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 
Βάζουμε τα κομμάτια σολομού μέσα σε δοχείο που στην συνέχεια θα μπορεί να ψηθεί στο φούρνο ο σολομός. Σε μπλέντερ βάζουμε το ψωμί το αλάτι πιπέρι και τα αρωματικά μας βότανα, αλέθουμε μέχρι να θρυμματιστεί το ψωμί και να πάρει πρασινωπό χρώμα. Στην πάνω πλευρά του σολομού απλώνουμε μουστάρδα και κολλάμε το μείγμα ψωμιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C-200°C για 14 λεπτά. 
Σε ένα πιάτο βαθουλό βάζουμε την μισή ποσότητα του σιταριού και ένα κομμάτι σολομό, συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά ή λαχανικά στην σχάρα.   

Θρεπτική αξία ανά άτομο: Θερμίδες: 463.5kcal, Υδατάνθρακες: 35g, Λιπαρά: 22g, Πρωτεΐνη: 28g, Χοληστερόλη: 39.5mg, Νάτριο: 588mg, Κάλιο: 842mg, Βιταμίνη Α: 70%, Βιταμίνη C: 58%, Ασβέστιο: 13%, Σίδηρος: 24%, Κορεσμένο λίπος: 4γρ, Πολυακόρεστο λίπος: 5.25γρ, Μονοακόρεστο λίπος: 9γρ, Ακόρεστα λίπη: 0γρ


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)   

Thursday 22 November 2018

Προτάσεις για σνακ και οι θερμίδες που περιέχουν!


Σνακ
Θερμίδες ανά μερίδα (kcal)
1 φρούτο
60
5 αποξηραμένα φρούτα π.χ δαμάσκηνα
90
Ζελέ δίαιτας (χωρίς ζάχαρη)
10
Cadbury’s Drinking Chocolate High-Light (1 φακελάκι)
40
Μήλο (1) ψημένο στο φούρνο με κανέλα
60
Γλυκό του κουταλιού (1)
100
Γιαούρτι 0 ή 1% - χωρίς ζάχαρη (200γρ)
120
1 φλιτζάνι γάλα ημιάπαχο
110
Μιλκσέικ ή smoothie με φρέσκο γάλα και 1 φρούτο*
170
Κράκερ (3) ή παξιμάδια (σκέτα ή  με λίγο τυρί κρέμα ελαφρύ)
90-120
Κριτσίνια (4)
80
3-4 ρυζογκοφρέτες (30kcal ανά τεμάχιο) ή 5-6 λεπτές (17kcal ανά τεμάχιο)
90-120
2 μικρές φρυγανιές με 2 τυράκια light
120
4 φρυγανιές με σταφίδες
100
2 φρυγανιές με αμύγδαλο και σταφίδες
100
3 πτι-μπερ ή 5 morning coffee
90
2 μπισκότα Digestive χωρίς ζάχαρη
120
Μπάρες δημητριακών
85-100
Μικρές μπάρες δημητριακών
65
1 Weetabix και ½ φλιτζάνι γάλα ημιάπαχο
120
Παγωτό διαίτης σε ατομική μερίδα
70-100
Παγωτό σορμπέ – 1 μπαλίτσα
80
Παγωτό Starburst ξυλάκι με φρούτα
100-110
Παγωτό Mini Boss – ξυλάκι σοκολάτας
125
Go Ahead marshmallow (1)
78
Ποπ-κορν (30γρ = μέτριο κουτί)
120
Ricecracks ή Snack a Jack (1 κουτί)
120
10 αμύγδαλα ή 5 καρύδια
100-120
Φρέσκος χυμός με 1 πορτοκάλι, 1 ακτινίδιο και ½ μπανάνα (ή 1 βερίκοκο ή 4 φράουλες)
120

Φρέσκος χυμός καρότο (250ml)
90
Φρουτοσαλάτα (3 μισά φρούτα και 3 κουταλιές χυμός)
100
Έτοιμη σούπα διαίτης
60

* Σημαντική η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 3-5 ώρες! Ενισχύουν το βασικό μεταβολισμό κατα 10-20%, μειώνουν την όρεξη και κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα!

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

Wednesday 21 November 2018

Νηστίσιμο κέικ!


ΥΛΙΚΑ(για 10 μερίδες):
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο
  • 3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας
  • 1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
  • προαιρετικά
  • 1 φλ. αποξηραμένα φρούτα
  • σταφίδες-cranberries κλπ

Εκτέλεση

Για το νηστίσιμο κέικ, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά. Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε κουβερτούρα, καρύδια, κράνμπερι και σταφίδες.
Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη μικρή μακρόστενη φόρμα ή σε τετράγωνο ταψάκι 24 εκ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45′ γιατί θα κάτσει ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρεται δύσκολα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμo.
  • Εκπληκτικό νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά για τη νηστεία, αλλά και για υγιεινή διατροφή όλο το χρόνο.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

Sunday 18 November 2018

Συμβουλές Διατήρησεις Βάρους κατα τη Νηστεία!


Μπορεί η νηστεία να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα καταλήξετε να πάρετε μερικά κιλά παραπάνω. Διότι έχει πολύ υδατάνθρακα και πολύ λάδι. Κάτι που μόνο ισορροπημένη δεν κάνει τη διατροφή σας. Επομένως, παρακάτω θα βρείτε μερικά tips, έτσι ώστε να μην.. παχύνετε τις εβδομάδες νηστείας.

Δείξε προτίμηση στους ποιοτικούς υδατάνθρακες!
Αντιμετώπισε τη νηστεία σαν μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τις φρυγανιές ολικής αλέσεως, τη βραστή πατάτα, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις λευκές, πλήρεις τους εκδοχές και πάντα χωρίς να το παρακάνεις με τις μερίδες. Για παράδειγμα, όταν το γεύμα σου είναι μακαρόνια, η ποσότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ενάμιση φλιτζάνι.

Περιόρισε το ελαιόλαδο!
Στη νηστεία το λαδερό δίνει και παίρνει στο τραπέζι. Και να τα φασολάκια και να τα γεμιστά και να το μπριάμ, η κατσαρόλα δεν λέει να ξεκολλήσει από το μάτι της κουζίνας. Ένας τρόπος ώστε να μειώσεις τις θερμίδες είναι να περιορίσεις το λάδι που ρίχνεις για να γίνει η σαλτσούλα. Γίνονται και με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, δοκίμασέ το. Επίσης, μην το παρακάνεις με τις ελίτσες, πάνω από 5 την ημέρα είναι υπερβολή, ειδικά αν είναι αλατισμένες.

Γέμισε το μπολ με σαλάτα!
Ιδανική συνθήκη για να το ρίξεις στο μαρούλι, το καρότο και το αγγούρι, όχι μόνο στη συνήθη μορφή τους, αλλά και σε τουρσί βερσιόν, το οποίο μπορείς να το απολαμβάνεις χωρίς τύψεις, αρκεί να το ξεπλένεις από το πολύ αλάτι πριν το ρίξεις στο μπολ.

Κάνε φίλη σου τη σόγια!
Τα τρόφιμα σόγιας, όπως ο κιμάς, τα σπαγγέτι, το τυρί, αλλά και το ρόφημα, περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, που είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων. Αποτελεί φυσική διατροφή αφού η σόγια είναι 100% φυτικό προϊόν, αποτελούν πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη διατήρηση γερών οστών, είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

Friday 16 November 2018

Tips Διαχείρισης του Διαβήτη κατά τη διάρκεια των γιορτών!



Οι γιορτές πλησιάζουν και με αυτές συνήθως έρχεται και μια ποικιλία δελεαστικών εδεσμάτων στις διάφορες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Εάν έχετε διαβήτη, το αθώο εορταστικό πάρτι της δουλειάς ή οικογενειακό δείπνο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε παγίδα υγείας, αφήνοντάς σας με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κανοντάς σας έτσι να χάσετε την εορταστική σας διάθεση.
Πώς μπορείτε, τότε, να εξισορροπήσετε τις υγιεινές επιλογές τροφίμων καθώς εξακολουθείτε να αισθάνεστε μέρος του πάρτυ;

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να φτιάξετε μια υγιή στρατηγική και να απολαύσετε τις γιορτές:

Πριν από το τραπέζι:
  • Προετοίμασε τον εαυτό σου. Διατηρήστε τις διατροφικές σας συνήθειες πριν από το τραπέζι όσο πιο σύνηθες γίνεται. Φροντίστε να σταθεροποιήσετε τη γλυκόζη του αίματος νωρίτερα την ημέρα, καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην φτάσετε στο πάρτι πάρα πολύ πεινασμένοι και μπορεί, επίσης, να αποτρέψει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
  • Συμβάλλετε στο γεύμα. Εάν είναι εφικτό να φέρετε ένα πιάτο στο τραπέζι, αυτό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον ένα υγιές πιάτο ανάμεσα σε όλα τα άλλα εδέσματα. Δοκιμάστε μια νέα εκδοχή των μερικών παραδοσιακών αγαπημένων, που σίγουρα θα μειώσουν τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά χωρίς καμία επιβάρυνση στη γεύση.

Κατά τη διάρκεια του τραπεζιού:
  • Μάθετε τι τρώτε - αν δεν το φτιάξατε μόνοι σας, ρωτήστε τον οικοδεσπότη. Δεν μπορείτε να διακρίνετε πάντα τι υπάρχει σε ένα πιάτο. Για παράδειγμα, ένας πουρές πατάτας συνήθως, δεν είναι μόνο πατάτες, αλλά περιλαμβάνει επίσης πολύ βούτυρο, γάλα (ή κρέμα) και ίσως ακόμη ζάχαρη.
  • Δείτε τις επιλογές σας και κάντε ένα σχέδιο. Ψάξτε για φρέσκα ή ψημένα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες για να γεμίσετε πρώτα (π.χ γαλοπούλα), αφήνοντας λίγο χώρο για μικρές γεύσεις από αυτά τα πιο δελεαστικά φαγητά. Η εξισορρόπηση μικρών μερίδων αμύλων και τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη με λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θα βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της αύξησης της γλυκόζης.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης της βασικής αναλογίας της ινσουλίνης σας- αν κάθεστε κάτω και τρώτε για ώρες, η βασική σας ινσουλίνη ίσως χρειαστεί να αυξηθεί. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης σας, αλλά ίσως είναι μια ιδέα να αυξήσετε το βασικό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια του δείπνου και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Κρατήστε το δικό σας ρυθμό. Οι συγκεντρώσεις των γιορτών είναι μια μεγάλη στιγμή για να τα πούμε με τους φίλους και την οικογένεια, αλλά αποφύγετε να αφήσετε τις κοινωνικές πιέσεις των γιορτών να υπαγορεύσουν τις επιλογές τροφίμων σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι τείνουμε να μιμούμε τις διατροφικές συμπεριφορές των γύρω μας. Προσπαθήστε να καθίσετε απέναντι από το άτομο που τρώει πιο αργά στο τραπέζι, βάζοντας το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα σε τσιμπήματα και συνομιλία, προσέχοντας για τη στιγμή που θα νιώσετε γεμάτοι.
  • Επιλέξτε τις λειχουδιές σας με σύνεση. Αν αποφασίσετε να έχετε, τότε ο έλεγχος είναι απαραίτητος. Απολαύστε τις γεύσεις των τροφίμων που μπορείτε να φάτε μόνο μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να επιστρέψετε για δεύτερη μερίδα.
  • Πηγαίνετε για μια βόλτα μετά το δείπνο - δεν θα βοηθήσει μόνο την πέψη, αλλά και το σάκχαρο του αίματός σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα του σακχάρου σας δεν πέσουν κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να διατηρήσετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες ενώ τις απολαμβάνετε.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

Tuesday 13 November 2018

Υγιεινή σαλάτα κοτόπουλου-κάρυ με μήλο!


ΥΛΙΚΑ (5 μερίδες):

  • 450 γρ ψημένο στήθος κοτόπουλου, σε κύβους
  • 1 πράσινο μήλο (τύπου Granny Smith), σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινο, σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια, σε κύβους
  • ½ φλ. (70γρ) κάσσιους, σε κομματάκια
  • 1 φλ. (280γρ) άπαχο ελληνικό γιαούρτι
  • 1 κ.Σ ταχίνι
  • 4 κ.Σ σκόνη κάρυ
  • 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Αναμίξτε μαζί το γιαούρτι, την ταχίνι, το κάρυ και την κανέλα σ’ ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε το κοτόπουλο, σέλινο, φρέσκα κρεμμυδάκια και κάσσιους. Ανακατέψτε τα μαζί καλά.

Αυτή η σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί μόνη της, σαν σάντουιτς ή στο μισό μιας σκαλισμένης παπάγιας για κάτι πιο εξωτικό. 

Αυτή η υγιεινή σαλάτα κοτόπουλου-κάρυ με μήλο είναι γεμάτη με υγιή συστατικά όπως το σέλινο (μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, κάλιο και διαιτητικές ίνες), μήλο (επίσης σε υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθώς και αντιοξειδωτικά) και κάσιους (υψηλή σε βιταμίνες Ε & Κ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.)

Διατροφικές Πληροφορίες ανά μερίδα: 
Θερμίδες: 236, Συνολικό λίπος: 5.6γρ, Χοληστερόλη 2mg, Νάτριο 20.3 mg, Κάλιο 76.1 mg, Συνολικοί Υδατάνθρακες 8.5g, Διαιτητικές Ίνες 1.8g, Ζάχαρη 5.1g, Πρωτεΐνη 28.9 g

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

Sunday 11 November 2018

Διατροφή στη διάρκεια της Νηστείας!


Όλοι σε διάφορα χρονικά διαστήματα ακολουθούμε κάποιου είδους νηστεία, είτε είναι πριν τα Χριστούγεννα, είτε πριν το Πάσχα είτε πριν το Δεκαπεντάυγουστο. Δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουμε νηστεία για θρησκευτκούς λόγους.  Πολλοί από μας κάνουμε νηστεία για να ξεκινήσουμε έναν άλλο τρόπο διατροφής, για να απαλλαγούμε από τα πολλά ζωικά προιόντα. Είναι πολύ κοντινός αυτός ο τρόπος στην χορτοφαγική διατροφή.  Άρα η νηστεία εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό.    Σύμφωνα με έρευνες μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά προϊόντα ή τελείως απαλλαγμένη από αυτά, αυξάνει την διάρκεια ζωής, μειώνει την κακή χοληστερόλη   (LDL), διατηρεί το βάρος μας σε υγιέστερα επίπεδα και  προλαμβάνει την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνων. 

Από έρευνες στην Κρήτη φάνηκε ότι τα άτομα τα οποία ακολούθησαν μια συγκεκριμένη νηστεία στο τέλος είχαν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης, χαμηλότερο ουρικό οξύ, βελτίωσαν το σωματικό τους βάρος και την σωματική τους σύσταση και, κυρίως βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Λοιπόν τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά.

Που οφείλονται τα οφέλη;
Καταρχάς μειώνουμε την πρόσληψη ζωικών τροφών, και ιδιαίτερα των ζωικών λιπαρών, τα οποία είναι τα κακά λιπαρά που αρχίζουν και δημιουργούν βλάβη στα αγγεία.
Η διατροφή στη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία τα παίρνουμε από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αντιοξειδωτικά και ελαιόλαδο.
Μας προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες.  Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια λόγω των ζωικών λιπαρών δεν είναι κοντά στις φυτικές ίνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την ακολούθηση της νηστείας;
Οι κίνδυνοι υπάρχουν όταν κανόυμε πολύ μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και πολύ μεγάλη κατανάλωση λιπαρών.  Για παράδειγμα γίνεται κατάχρηση του ελαιόλαδου σε μεγάλη ποσότητα, παρόλο που είναι το καλύτερο έλαιο δημιουργεί προβλήματα. 

Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγουμε τις κρυφές πηγές θερμίδων όπως:
Χαλβάς
Τηγανητά
Ελιές
Ξηροί καρποί
Ταραμάς

Όταν αυτά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τότε δημιουργούν πρόβλημα όχι μόνο στο βάρος μας, αλλά και στην χοληστερόλη, στο ουρικό οξύ, στο ζάχαρο και γενικότερα στην υγεία μας.

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προιόντα στην νηστεία;

Ταχίνι
Σουσάμι
Σπανάκι (σπανακόρυζο με ντομάτα)
Μπρόκολο (μπρόκολο με γαρίδες)
Όσπρια (φασόλια με σιτάρι, καρότο, σέλινο)
Προιόντα σόγιας

   Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά ή σπόρους, επιτυγχάνει την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φακής με ρυζιού, αρακά με ρυζιού, φασολιών με ψωμιού είναι καλές επιλογές για γεύματα που προσδίδουν πρωτεΐνη στον οργανισμό κατά περιόδους νηστείας. Επίσης άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, το τοφού, το φυστικοβούτυρο, η ταχίνι.

Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε την διατροφή μας.  Μικρά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε τώρα μπορεί να έχουνε μεγάλη επίδραση στην υγεία μας στο μέλλον!!! 

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK