Friday 16 November 2018

Tips Διαχείρισης του Διαβήτη κατά τη διάρκεια των γιορτών!



Οι γιορτές πλησιάζουν και με αυτές συνήθως έρχεται και μια ποικιλία δελεαστικών εδεσμάτων στις διάφορες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Εάν έχετε διαβήτη, το αθώο εορταστικό πάρτι της δουλειάς ή οικογενειακό δείπνο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε παγίδα υγείας, αφήνοντάς σας με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κανοντάς σας έτσι να χάσετε την εορταστική σας διάθεση.
Πώς μπορείτε, τότε, να εξισορροπήσετε τις υγιεινές επιλογές τροφίμων καθώς εξακολουθείτε να αισθάνεστε μέρος του πάρτυ;

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να φτιάξετε μια υγιή στρατηγική και να απολαύσετε τις γιορτές:

Πριν από το τραπέζι:
  • Προετοίμασε τον εαυτό σου. Διατηρήστε τις διατροφικές σας συνήθειες πριν από το τραπέζι όσο πιο σύνηθες γίνεται. Φροντίστε να σταθεροποιήσετε τη γλυκόζη του αίματος νωρίτερα την ημέρα, καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην φτάσετε στο πάρτι πάρα πολύ πεινασμένοι και μπορεί, επίσης, να αποτρέψει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
  • Συμβάλλετε στο γεύμα. Εάν είναι εφικτό να φέρετε ένα πιάτο στο τραπέζι, αυτό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον ένα υγιές πιάτο ανάμεσα σε όλα τα άλλα εδέσματα. Δοκιμάστε μια νέα εκδοχή των μερικών παραδοσιακών αγαπημένων, που σίγουρα θα μειώσουν τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά χωρίς καμία επιβάρυνση στη γεύση.

Κατά τη διάρκεια του τραπεζιού:
  • Μάθετε τι τρώτε - αν δεν το φτιάξατε μόνοι σας, ρωτήστε τον οικοδεσπότη. Δεν μπορείτε να διακρίνετε πάντα τι υπάρχει σε ένα πιάτο. Για παράδειγμα, ένας πουρές πατάτας συνήθως, δεν είναι μόνο πατάτες, αλλά περιλαμβάνει επίσης πολύ βούτυρο, γάλα (ή κρέμα) και ίσως ακόμη ζάχαρη.
  • Δείτε τις επιλογές σας και κάντε ένα σχέδιο. Ψάξτε για φρέσκα ή ψημένα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες για να γεμίσετε πρώτα (π.χ γαλοπούλα), αφήνοντας λίγο χώρο για μικρές γεύσεις από αυτά τα πιο δελεαστικά φαγητά. Η εξισορρόπηση μικρών μερίδων αμύλων και τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη με λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θα βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της αύξησης της γλυκόζης.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης της βασικής αναλογίας της ινσουλίνης σας- αν κάθεστε κάτω και τρώτε για ώρες, η βασική σας ινσουλίνη ίσως χρειαστεί να αυξηθεί. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης σας, αλλά ίσως είναι μια ιδέα να αυξήσετε το βασικό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια του δείπνου και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Κρατήστε το δικό σας ρυθμό. Οι συγκεντρώσεις των γιορτών είναι μια μεγάλη στιγμή για να τα πούμε με τους φίλους και την οικογένεια, αλλά αποφύγετε να αφήσετε τις κοινωνικές πιέσεις των γιορτών να υπαγορεύσουν τις επιλογές τροφίμων σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι τείνουμε να μιμούμε τις διατροφικές συμπεριφορές των γύρω μας. Προσπαθήστε να καθίσετε απέναντι από το άτομο που τρώει πιο αργά στο τραπέζι, βάζοντας το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα σε τσιμπήματα και συνομιλία, προσέχοντας για τη στιγμή που θα νιώσετε γεμάτοι.
  • Επιλέξτε τις λειχουδιές σας με σύνεση. Αν αποφασίσετε να έχετε, τότε ο έλεγχος είναι απαραίτητος. Απολαύστε τις γεύσεις των τροφίμων που μπορείτε να φάτε μόνο μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να επιστρέψετε για δεύτερη μερίδα.
  • Πηγαίνετε για μια βόλτα μετά το δείπνο - δεν θα βοηθήσει μόνο την πέψη, αλλά και το σάκχαρο του αίματός σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα του σακχάρου σας δεν πέσουν κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να διατηρήσετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες ενώ τις απολαμβάνετε.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment