Thursday 8 November 2018

Βέλτιστη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη - Προγεννητική Διατροφή!


Τι πρέπει να περιέχει μια υγιεινή διατροφή εγκυμοσύνης;
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους διασφάλισης της σωστής προγεννητικής διατροφής είναι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Ένα άλλο χρήσιμο tip είναι να κόψετε τα τρόφιμα με πρόσθετα, όπως πρόσθετα σάκχαρα ή χημικά πρόσθετα, όπως συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Οι ακόλουθες συστάσεις δίνονται για τη βέλτιστη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη:
Πρωτεΐνη: 2-3 μερίδες των οποίων μπορεί να βρεθεί σε κρέατα, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Ορισμένες υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν το συκώτι, το κοτόπουλο, μερικές πλήρως μαγειρεμένες θαλασσινές τροφές, άπαχο βόειο κρέας, καρύδια, φασόλια και τόφου.
Όσπρια: 2-3 ½ φλιτζάνια ημερησίως, τα οποία περιλαμβάνουν φασόλια, λουβιά, φασόλια garbanzo και μαύρα φασόλια.
Ασβέστιο: 3-4 μερίδες ημερησίως τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο. Το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ή μη ενισχυμένα γαλακτοκομικά υποκατάστατα) όπως το γιαούρτι και το παστεριωμένο τυρί. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μπρόκολα, γογγύλια ή χόρτα, λευκά φασόλια, τόφου και αμύγδαλα. Αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με ασβέστιο είναι μια καλή επιλογή.
Σίδηρος: 2-3 μερίδες τροφών πλούσιων σε σίδηρο, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά λαχανικά, κρέατα και δημητριακά. Ορισμένες υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν άπαχο βόειο κρέας, κοτόπουλο, φασόλια, σπανάκι ή εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.
Ολικής Αλέσεως: 3 μερίδες, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμιά ολόκληρων ή πολλαπλών δημητριακών.
Βιταμίνη C: 3 μερίδες ημερησίως. Η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί σε φράουλες, πορτοκάλια, ντομάτα, πατάτες, κόκκινες πιπεριές, λάχανο και ακτινίδιο.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment