Υλικά (για δύο μερίδες):
- 300γρ. Σολομό (δύο κομμάτια)
- 2 φέτες ψωμί
- Βασιλικό, δεντρολίβανο, μαϊντανό
- Αλάτι / πιπέρι
- 200γρ. σιτάρι
- 50γρ. κολοκυθάκι
- 50γρ. μπρόκολο
- 50γρ. καρότο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 50ml. ελαιόλαδο
- μουστάρδα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το σιτάρι από την προηγούμενη νύκτα να μουλιάσει σε νερό. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τον ζωμό μας που θα ψήσουμε μέσα το σιτάρι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το σιτάρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου και στην συνέχεια βάζουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ελαττωθεί στο μισό η ποσότητα του, προσθέτουμε ζωμό τόσο όσο που να καλύπτει το σιτάρι μας, μόλις απορροφήσει το ζωμό ξαναβάζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τα κομμάτια σολομού μέσα σε δοχείο που στην συνέχεια θα μπορεί να ψηθεί στο φούρνο ο σολομός. Σε μπλέντερ βάζουμε το ψωμί το αλάτι πιπέρι και τα αρωματικά μας βότανα, αλέθουμε μέχρι να θρυμματιστεί το ψωμί και να πάρει πρασινωπό χρώμα. Στην πάνω πλευρά του σολομού απλώνουμε μουστάρδα και κολλάμε το μείγμα ψωμιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C-200°C για 14 λεπτά.
Σε ένα πιάτο βαθουλό βάζουμε την μισή ποσότητα του σιταριού και ένα κομμάτι σολομό, συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά ή λαχανικά στην σχάρα.
Θρεπτική αξία ανά άτομο: Θερμίδες: 463.5kcal, Υδατάνθρακες: 35g, Λιπαρά: 22g, Πρωτεΐνη: 28g, Χοληστερόλη: 39.5mg, Νάτριο: 588mg, Κάλιο: 842mg, Βιταμίνη Α: 70%, Βιταμίνη C: 58%, Ασβέστιο: 13%, Σίδηρος: 24%, Κορεσμένο λίπος: 4γρ, Πολυακόρεστο λίπος: 5.25γρ, Μονοακόρεστο λίπος: 9γρ, Ακόρεστα λίπη: 0γρ
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)
No comments:
Post a Comment