Thursday 1 November 2018

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, Φροντίστε τον εαυτό σας, Ενισχύστε το ανοσοποιητικό!



Ενισχύστε το ανοσοποιητικό!

Με την έναρξη της ψυχρής περιόδου, βασιζόμαστε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μας προστατεύσει από ιούς και λοιμώξεις. Το δέρμα, οι πνεύμονες και τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν ένα ρόλο, αλλά εκτιμάται ότι το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Πώς μπορούμε να το υποστηρίξουμε;

Προτιμάμε μια υγιεινή διατροφή. Σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12 και C όλα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τρώτε προβιοτικά τρόφιμα. Γνωρίζατε ότι το 80% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερο σας; Υπάρχουν τρισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια στα έντερα που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και να απορροφήσετε θρεπτικά συστατικά. Η διατήρηση αυτού του πληθυσμού υγιούς και ισχυρού είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη άμυνα σας ενάντια στα κρυολογήματα, τη γρίπη και πολλές άλλες ασθένειεςΑνανεώστε την εντερική χλωρίδα σας καθημερινά ενσωματώνοντας υγιεινά ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά στη διατροφή σας όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο κ.τλ.

Κατανάλωση Λαχανικών. Μια φυτική διατροφή βοηθάει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους, διαβήτη τύπου 2, άνοια και παχυσαρκία. Στοχεύστε τα δύο τρίτα της διατροφής σας να αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά και ολικής αλέσεως προϊόντα. Επίσης, δοκιμάστε να ανταλλάξετε το κρέας για φασόλια, φακές, ρεβίθια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και σόγια.

Προσθέστε και μερικά Λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα ‘μίνι λάχανα’ είναι συσκευασμένα με σουλφοραφάνη, ινδόλες και ισοθειοκυανικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο σε εργαστηριακές εξετάσεις. Τα λάχανα περιέχουν επίσης τη λουτεΐνη, τη ζεαξανθίνη και τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Προτείνουμε: Ανακατεύουμε καλά ψιλο-τριμμένα λαχανάκια βρυξελλών και κόκκινο λάχανο με ψιλοκομμένο μήλο, ψιλοκομμένο σέλινο και αλατισμένα φιστίκια για μια χειμερινή σαλάτα slaw.

Μην ξεχνάτε την άσκηση. Δοκιμάστε ‘προπόνηση υψηλού εντατικού διαστήματος’ το οποίο συνδυάζει έντονες εκρήξεις άσκησης με σύντομες περιόδους ανάκαμψης για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, προσφέρει άσκηση cardio και τονώνει τις γραμμές σας, με μόλις 20-30 λεπτά. Βεβαιωθείτε οτι αρχίζετε την εκπαίδευση σταδιακά και με ασφάλεια.

Εφαρμόστε τρόπους καλής υγιεινής για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων: βήξτε ή φταρνιστείτε σ’ ένα χαρτί, πετάξτε το χαρτί στον κάλαθο, πλύνετε τα χέρια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (Bsc, UK)

No comments:

Post a Comment