Tuesday 30 October 2018

Κοτόπουλο με άγριο ρύζι και εστραγκόν!


ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες):
500 γρ στήθος κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο και δέρμα
1 1/2 φλ. σέλινο, κομματιασμένο
1 1/2 φλ. ολόκληρα κρεμμυδάκια κοκκάρι, (βολβοί)
1 κ.γ ξηρό εστραγκόν (tarragon) 
2 φλ. ζωμό κότας, ανάλατο
1 1/2 φλ. ξηρό άσπρο κρασί
1 1/2 φλ. ανάμικτο ρύζι μακρύκοκκο και άγριο

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
Κόβετε το κοτόπουλο σε κομματάκια 2cm. Αναμίξτε το κοτόπουλο, σέλινο, κρεμμύδι και εστραγκόν και 1 φλ. απο τον ανάλατο ζωμό κότας σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ψήστε σε μέτρια φωτιά μέχρι το κοτόπουλο και τα λαχανικά (κρεμμύδια, σέλινο) μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσουν.
Σ΄ ένα πυρίμαχο σκεύος, αναμίξτε το κρασί, το υπόλοιπο 1 φλ. ζωμό κότας και ρύζι. Αφήστε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Προσθέστε το ψημένο κοτόπουλο και λαχανικά στο πυρίμαχο σκεύος. Κλείστε το με το καπάκι του αν έχει, ή καλύψτε το καλά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 60 λεπτά. Ελέγχεται περιοδικά και προσθέτετε περισσότερο ζωμό αν το ρύζι είναι πολύ ξηρό. Σερβίρετε αμέσως.

Σημείωση: Η συνταγή αυτή είναι κατάλληλη για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι' αυτό και συνιστάται η χρήση ανάλατου ζωμού κότας. Αν, όμως, δεν υπάρχει θέμα αρτηριακής πίεσης μπορείτε να χρησιμοποιείσετε κανονικό ζωμό.

Ανά μερίδα: Υδατάνθρακες: 27γρ, Φυτικές ίνες: 2γρ, Νάτριο: 180mg, Λίπος: 3γρ, Ακόρεστα λίπος: 0γρ, Χοληστερόλη: 73mg, Πρωτείνη: 21γρ, Θερμίδες: 330.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc,(UK)

No comments:

Post a Comment