Monday 15 October 2018

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων!



Κάθε χρόνο η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Τροφίμων που έχει ως σκοπό την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος έχει θέσει ως στόχο-πρόκληση μέχρι το 2030 να φτάσουμε την πείνα σε μηδενικά επίπεδα (#ZeroHunger!). Τα νέα όμως δεν είναι καλά. Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, η οικονομική επιβράδυνση και η ταχεία αύξηση της παχυσαρκίας καταστρέφουν την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού. Ο πληθυσμός αυξάνεται σταδιακά, πόσοι θα υποφέρουν από την πείνα σε μερικά χρόνια;
Είναι ανάγκη να σεβαστούμε την τροφή μας, τους ανθρώπους που την παράγουν καθώς και τους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετή. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Γιατί οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας.

Αναλάβετε κι εσείς δράση ακολουθώντας 5 απλές συμβουλές για μείωση της σπατάλης τροφών στο νοικοκυριό σας:
1) Ψωνίστε έξυπνα
Φτιάξτε λίστα με τα ψώνια που χρειάζεται να κάνετε (τι και πόσο) και τηρείτε την. Να έχετε στο μυαλό σας να ψωνίσετε για μικρά χρονικά διαστήματα (εφοδιαστείτε μόνο αυτά που πρόκειται να καταναλώσετε σχετικά άμεσα). Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθητικό είναι να έχετε προγραμματίσει τα γεύματα τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα (σχέδιο γευμάτων και ενδιάμεσων). Υπολογίστε και τα πιθανά γεύματα «έξω». Επίσης μην ψωνίζετε όταν πεινάτε γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που θα ψωνίσετε.
2) Αποθηκεύστε σωστά
Τοποθετήστε τα «νέα» προϊόντα που φέρνετε σπίτι στο πίσω μέρος και μετακινείτε τα πιο παλιά μπροστά ώστε να μην ξεμένουν στο πίσω μέρος και περνάει η ημερομηνία λήξης. Διατηρείστε τα τρόφιμα σε καλά κλεισμένα δοχεία, ώστε να προφυλαχθούν από δυσάρεστες μυρωδιές να εξαπλωθούν, ειδικά στο ψυγείο. Επίσης μην αποθηκεύετε μαζί προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο και ευαίσθητα σε αιθυλένιο προϊόντα. Για παράδειγμα το μαρούλι, τα καρότα, το μπρόκολο που είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο αλλοιώνονται γρηγορότερα όταν αποθηκεύονται με αχλάδια, μήλα, μπανάνες, αβοκάντο, ροδάκινα, δαμάσκηνα και άλλα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο. Επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες εάν αποθηκεύονται κάτω από την κρίσιμη θερμοκρασία τους (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μανταρίνια κα) ενώ κάποια δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου ψυγείο όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι ξηροί καρποί και η πατάτα.
3) Κατανοήστε την ημερομηνία λήξης
Οι 2 γνωστές σε όλους έννοιες σχετικά με την ημερομηνία λήξης είναι το «ανάλωση έως» και το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν».
Η ημερομηνία «ανάλωση έως» σε συσκευασμένα τρόφιμα μας λέει μέχρι πότε μπορούμε να φάμε αυτό το προϊόν. Μετά από αυτή την ημερομηνία τροφές όπως νωπό κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα έτοιμα γεύματα μπορεί να μην είναι ασφαλές. Για να αποφύγουμε τη σπατάλη αυτών των τροφών, θα πρέπει να τα αγοράζουμε όταν είναι απαραίτητο και στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Είναι καλύτερο να μην κρατάμε αποθέματα.
Η ημερομηνίες «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» είναι πιο ευέλικτες. Μετά από αυτή την ημερομηνία, τροφές όπως τα ξηρά φασόλια, οι φακές και τα ζυμαρικά, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και να έχουμε εμπιστοσύνη στις αισθήσεις μας.
4) Μαγείρεμα και σωστή κατανάλωση φαγητού
* Προσπαθήστε να ξαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα φαγητού πριν καταλήξουν στον κάδο.
* Σερβίρετε μικρές μερίδες και ξαναγεμίστε τα πιάτα σας, αντί να πετάτε στα σκουπίδια το φαγητό που μένει στα πιάτα.
* Χρησιμοποιήστε το φαγητό που έχει μείνει για το μεσημεριανό της επόμενης ημέρας.
* Καταψύξτε το φαγητό για αργότερα. Για νοστιμότερα αποτελέσματα, το καταψυγμένο φαγητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός τριών μηνών.
5) Αν μουχλιάσει το φαγητό;
Οι παρακάτω γενικοί κανόνες μπορούν να μας βοηθήσουν.
Οι σκληρές τροφές καταναλώνονται με ασφάλεια εφόσον αφαιρεθεί το μουχλιασμένο μέρος μαζί με τη γύρω περιοχή. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν σκληρά τυριά, σκληρά αλλαντικά (όπως το σαλάμι και το ζαμπόν) και σκληρά φρούτα και λαχανικά (όπως λάχανα, πιπεριές και διάφορες ρίζες).
Οι μαλακές τροφές θα πρέπει να πετιούνται μόλις αρχίζουν να μουχλιάζουν. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν μαγειρεμένα φαγητά, μαλακά τυριά, γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, μαρμελάδες και μαλακά φρούτα και λαχανικά (όπως αγγούρια, ροδάκινα, ντομάτες, μούρα κλπ.). Αυτό γιατί η μούχλα μπορεί να επεκταθεί στις μαλακές τροφές (και μπορεί να μην το προσέξουμε).

 Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc,UK)

No comments:

Post a Comment