Sunday 14 October 2018

Ρευματοπάθεις και τροφές που βοηθούν!


Η υγιεινή διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα των ρευματοπαθειών και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής τους. Οι μελέτες που αφορούν ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν σχετική ισχύ αλλά έχει γίνει φανερό ότι το σύνολο της υγιεινής διατροφής έχει σημαντική θετική επίδραση. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ρευματοπαθειών.
Οι τροφές που βελτιώνουν την κατάσταση των ρευματοπαθών είναι:

  • Ιχθυέλαια. Φροντίζετε πάντοτε η διατροφή σας να περιλαμβάνει ψάρια του κρύου νερού, όπως ρέγκα, σκουμπρί, πέστροφα, σολομό και τόνο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια είναι η καλύτερη διατροφική πηγή αντιφλεγμονωδών ουσιών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιχθυέλαια ανακουφίζουν από τον πόνο και την ευαισθησία των αρθρώσεων και μειώνουν την πρωινή δυσκαμψία. Μπορεί επίσης να ελαττώσουν την κατανάλωση των συμβατικών φαρμάκων που παίρνουν οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ρευματοπαθείς μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερα ποσά ιχθυελαίων από τους άλλους ανθρώπους, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να έχουν παρενέργειες: τα ιχθυέλαια, σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιϋπερτασικά.
  • Ελαιόλαδο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καταστέλλει την φλεγμονή με τον ίδιο τρόπο όπως ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) (ΜΣΑΦ), όπως π.χ. η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη. Το ελαιόλαδο περιέχει ένα συστατικό, την ολεοκανθάλη, η οποία μπλοκάρει τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή. Τρισήμισυ (3½) κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (400 θερμίδες) αντιστοιχούν με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες 1 χαπιού ιβουπροφαίνης 200 mg. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο εναλλακτικά με άλλα μαγειρικά έλαια και βούτυρο.
  • Σελήνιο. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου, ένα μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει κυρίως σε προϊόντα σίτου ολικής άλεσης και στα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια και τα καβούρια. Το σελήνιο περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Μπορεί όμως να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα σεληνίου.
  • Βιταμίνες. Ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης ή της θεραπείας με στεροειδή, ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Οι πιο συχνές ελλείψεις είναι σε φολικό οξύ, βιταμίνες C, D, Β6, Β12 και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Μεταξύ των βιταμινών, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη βιταμίνη D η οποία συνδέεται με το ασβέστιο και προστατεύει από την οστεοπόρωση, αλλά μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, βοηθώντας στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αυγά, τα εμπλουτισμένα ψωμιά, τα δημητριακά και το γάλα με χαμηλά λιπαρά.
  • Φυτικές ίνες. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης περιορίζει την φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας μειώνει τα επίπεδα της CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc,UK)

No comments:

Post a Comment