Monday, 15 July 2019

ΣΑΛΑΤΕΣ



Τα οφέλη της σαλάτας είναι αμέτρητα έτσι την βάζουμε στην διατροφή μας καθημερινά !

Τα χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ που βοηθά στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α  που διατηρεί  την υγεία των ματιών, πλούσια σε φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την σωστή λειτουργία της καρδίας. Ακόμα, ένα από τα κυρία χαρακτηριστικά της σαλάτας είναι οι φυτικές ίνες  που περιέχει. Οι φυτικές ίνες ως γνωστόν ρυθμίζουν την όρεξη, συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου, μειώνουν την κακή χοληστερόλη, ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα κ.α. Επίσης, τα λαχανικά περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Ανάλογα με τα λαχανικά και τα χόρτα που χρησιμοποιούμε σε μια σαλάτα, μας δίνουν άλλες ιδιότητες.
Χρειάζεται προσοχή όμως στο λάδι, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και άλλα υλικά που δεν υπολογίζουμε ότι μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τις θερμίδες και τα λιπαρά μιας σαλάτας. Συνήθως, τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα χόρτα , δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, έτσι προτιμήσατε να βάλετε μπόλικα λαχανικά στη σαλάτα σας και λίγα από τα επιπρόσθετα υλικά αν δεν δεν θέλετε να ξεφύγετε σε θερμίδες και λιπαρά!




Reference: ΔιατροΣΕΦ book
ANΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης

No comments:

Post a Comment