Wednesday, 17 July 2019

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ , ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ , ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ



Συνταγή της εβδομάδας με μια ιδιαίτερη αλλα πολύ νόστιμη σαλάτα.


• 3 καρότα
• 1 πιπεριά κόκκινη
• 3 κρεμμύδια φρέσκα
• 2 στικ σέλερι
• 1 σκ. σκόρδο
• 10 γρ. τζίντζερ
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
• αλάτι
• πιπέρι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 500 γρ. φακές βρασμένες
• 15 ντοματίνια
• ¼ ματσάκι δυόσμο
• ¼ ματσάκι βασιλικό
• 1 κ.σ. θυμάρι
Για τις μελιτζάνες:
• 2 μελιτζάνες
• 1 σκ. σκόρδο
• 1 κ.γ. ξίδι βαλσάμικο
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Για τη σύνθεση:
• 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 κ.γ. ελαιόλαδο



Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Κόβουμε τα καρότα και την πιπεριά σε κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι και τα βάζουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ τριμμένα, το ξύσμα από το λεμόνι, το βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τις φακές, τα ντοματίνια κομμένα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό σε μεγάλα κομμάτια και βάζουμε τα ¾ στο μπολ. Προσθέτουμε και το θυμάρι
Για τις μελιτζάνες
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες πάνω στη φωτιά για 10-15 λεπτά και τις γυρνάμε κάθε 2-3 λεπτά ώστε να πάρουν καπνιστή γεύση.
  • Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τη φωτιά και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  • Τρίβουμε πάνω στη σάρκα της μελιτζάνας το σκόρδο και προσθέτουμε το βαλσάμικο, πιπέρι, αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα υπόλοιπα μυρωδικά, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Reference: Akis Petretzikis
ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ  Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

No comments:

Post a Comment