Friday 12 May 2017

Εμπλουτίστε το νερό σας!




Το νερό είναι πολύτιμο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου 60-70% από νερό, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως:  
  • τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα,
  • την αποβολή των άχρηστων ουσιών,
  • τη λίπανση των αρθρώσεων και των ματιών, τέλος
  • βοηθά στη χώνευση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Επιπλέον, το βρίσκουμε στις περισσότερες τροφές, σε ροφήματα, ποτά, φρούτα και λαχανικά. Οι ανάγκες σε νερό επηρεάζονται από ποικιλία παραγόντων. Για παράδειγμα, το φύλο, ηλικία, φυσική δραστηριότατα, κλιματολογικές συνθήκες, κατανάλωση φαρμάκων και χρήσης αλκοόλ. Εντούτοις, τα περισσότερα άτομα χρειάζονται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια υγρών ημερησίως μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νερό, χυμός, καφές, τσάι κτλ.
Tips:
  • Ξεκίνα την ημέρα σου μ' ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
  • Τοποθετήστε μια μπουκάλα νερού σ' ένα ορατό σημείο έτσι ώστε να καταναλώνεις συνεχώς κατά την διάρκεια της μέρας.
  • Απόφυγε να καταναλώσεις νερό πριν και αμέσως μετά το γέυμα σου γιατί δυσκολεύεις την χώνευση.
  • Για όσους θέλουν κάτι δροσιστικό αλλά απαλαγμένο απο πρόσθετα (όπως ζάχαρη) και χρωστικές ουσίες μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι νερό με γεύση!
Φτιάξτε το μόνοι σας!


Το να φτιάξεις μόνος σου νερό με γεύση είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και μπορείτε να συνδυάσετε τις γεύσεις που σας αρέσουν απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα οφέλη της ενυδάτωσης. Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό νερό με γεύση από φρούτα και βότανα απαλλαγμένο απο ζάχαρη κι άλλες χρωστικές αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά νόστιμο και δροσιστικό.

Ιδέες για σπιτικό νερό με γεύση:

Πρόσθεσε φρούτα: Ανεξάρτητα απο το είδος που σας αρέσει (εκτός απο μπανάνες) βεβαιωθείται ότι είναι καλά και ώριμα τα φρούτα για μέγιστη γλυκύτητα και γεύση. Όλα τα είδη των εσπεριδοειδών, τα μούρα, ο ανανάς και το καρπούζι είναι εξαιρετικές επιλογές. Πρόσθεσε βότανα: Πολλά βότανα μπορούν να προσθέσουν γεύση στο νερό σας.

Μια ιδέα εμπλουτισμένου νερού:

ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΗΛΟ, ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

ΥΛΙΚΑ:

2 λίτρα φυσικό µεταλλικό νερό,
2 µήλα (από ποικιλίες golden delicious, gala, pink lady),
2 ξινόµηλα (Granny Smith),
3 ξυλάκια ή µπαστουνάκια κανέλα (και 4-5 επιπλέον για το γαρνίρισµα),
5-6 κοµµάτια αστεροειδή γλυκάνισο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένετε καλά τα µήλα, τα κόβετε σε ροδέλες και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε µια κανάτα και προσθέτετε την κανέλα και το γλυκάνισο. Ρίχνετε το φυσικό µεταλλικό νερό Αγρός ανακατεύετε, σκεπάζετε την κανάτα και τη βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Σερβίρετε το νερό γαρνίροντας τα ποτήρια ή τα βαζάκια µε ροδέλες µήλου και ξυλάκια κανέλας. Αν θέλετε βάζετε µπόλικα παγάκια.

Tip: Νερό για αδυνάτισµα: Η κανέλα βοηθά στο µεταβολισµό και το µήλο στην καύση του λίπους. Έξτρα µπόνους ο γλυκάνισος που είναι αγχολυτικός.


Ανδρέας Χ.Σάββα, Διατροφολόγος, Ειδικός εκγύμνασης (BSC) UK

No comments:

Post a Comment