Friday 26 May 2017

Οστεοαρθρίτιδα και Άσκηση


Πολλά άτομα με οστεοαρθρίτιδα, φοβούνται να ασκηθούν γιατί πιστεύουν-λανθασμένα- ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά στις αρθρώσεις τους.  Ωστόσο, οι αρθρώσεις είναι σχεδιασμένες να κινούνται και η αδράνεια είναι επιβλαβής για τους ιστούς μέσα και γύρω από την άρθρωση. Έτσι για να βοηθήσετε τις αρθρώσεις, πρέπει να παραμείνετέ δραστήριοι.  

Η άσκηση είναι ασφαλές και έχει πολλαπλά οφέλη για άτομα με οστεοαρθρίτιδα:
Διευκολύνει την ακαμψία και βελτιώνει την ευελιξία.
Βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μυϊκής δύναμης.
Απελευθερώνουν «νιώθω-καλά» ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά παυσίπονα
Βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους και μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες επιλογές ασκήσεων και τεντώματα που θα μπορούσατε μελετήσετε αν βιώνεται προβλήματα με τα γόνατά σας, γοφούς ή χέρια. Τέτοιες ασκήσεις κρατούν τους μύες σας δυνατούς έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της άρθρωσης σας και επίσης να διατηρήσουν τις αρθρώσεις κινητές και να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.



ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. ΓΟΝΑΤΟ (ενδυνάμωση) Καθίστε σε μια καρέκλα. Σηκώνοντας ένα πόδι κάθε φορά, τεντώστε τα δάκτυλά σας προς τα πάνω, σφίξτε τους μυς του μηρού σας και ισιώστε το γόνατό σας. Κρατήστε αυτή τη θέση, μετά χαλαρώστε και επαναλάβετε.
2. ΓΟΝΑΤΟ (τέντωμα) Σταθείτε πίσω από μια καρέκλα κρατώντας για υποστήριξη μ’ ένα χέρι. Ψηλώστε τον αστράγαλό σας προς τα πίσω και πάνω και κρατήστε με το άλλο σας χέρι. Αργά επιστρέψτε στην αρχική σας θέση και επαναλάβετε.
3. ΓΟΦΟΣ (ενδυνάμωση) Σταθείτε πίσω από μια καρέκλα κρατώντας για υποστήριξη και με τα δυο χέρια. Αργά-αργά κινείστε το πόδι σας προς τα πίσω κρατώντας το γόνατο ευθεία. Μη γείρετε προς τα μπρος. Αργά επιστρέψτε στην αρχική σας θέση και επαναλάβετε.
4. ΓΟΦΟΣ (τέντωμα)  Ξαπλώστε στην πλάτη σας σ’ ένα κρεβάτι ή στο πάτωμα. Τραβήξτε κάθε γόνατο με τη σειρά του στο στήθος σας, κρατώντας το άλλο σας πόδι ευθεία. Κρατήστε τη θέση, μετά χαλαρώστε και επαναλάβετε.
5. ΧΕΡΙ (ενδυνάμωση) (α) Ξεκινήστε με τη παλάμη του χεριού σας πάνω σε μια πετσέτα πάνω στο τραπέζι, δάκτυλα ανοικτά. (β) Τραβήξτε τα δάχτυλά σας μαζί πιέζοντας το χέρι σας κάτω στο τραπέζι και συσσωρεύοντας την πετσέτα ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Χαλαρώστε τα δάκτυλα και επαναλάβετε.
6. ΧΕΡΙ (τέντωμα) Λυγίστε τις δυο πρώτες αρθρώσεις  των δακτύλων σας όπως στην εικόνα, και μετά ευθυγραμμίστε ξανά. 

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK

No comments:

Post a Comment