Monday 22 May 2017

Βερίκοκα ή Χρυσόμηλα!


Με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, τα βερίκοκα καλλιεργούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Κινέζους πριν γίνουν γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο. Με χαμηλή θερμιδική αξία και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (A,C,B3), σίδηρο, κάλιο και φλαβονοειδή. Τρώγονται φρέσκα, αποξηραμένα ή μαρμελάδα. Ενώ χρησιμότητα έχουν και τα φύλλα και το κουκούτσι τους. Συμβάλουν στην βελτίωση της πέψης, διατηρούν καθαρό το δέρμα και την υγεία των ματιών.

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΟΥΝ;

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε β-καροτένιο είναι ευεργετική για τα προβλήματα όρασης, που προκύπτουν λόγω γήρατος. Ακόμα, έρευνες έχουν αποδείξει πως η τακτική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης C και Ε, ψευδάργυρος και χαλκός ( που περιέχουν τα βερίκοκα) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας κατά 25%. Τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α στο βερίκοκο ενισχύουν την υγεία των ματιών και του δέρματος. Επίσης, είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
ΥΓΙΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα βερίκοκα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα και τις παθήσεις που συνδέονται με αυτήν.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βερίκοκα προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που συνδέονται με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

ΠΩΣ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ;

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ: Και οι δυο μορφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να προμηθευτείτε αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς θειικά άλατα.
Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ: Ο σπόρος μέσα στον πυρήνα του βερίκοκου είναι βρώσιμος, αλλά αποδείχτηκε ότι περιέχει κυάνιο, που είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό.
ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΑΙΟ: Χρησιμοποιήστε το έλαιο των κουκουτσιών του βερίκοκου, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες Α, C και Ε, στο μαγείρεμα και σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ;

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΟΠΗΣΕΤΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΡΕΑΤΑ: Συνδυάστε τα βερίκοκα σε πιάτα με πάπια ή χήνα ή προσθέστε τα στη γέμισή τους. Ακόμη, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στο αρνί κατσαρόλας.
ΕΛΑΦΡΩΣ ΒΡΑΣΜΕΝΑ: Βράστε φρέσκα βερίκοκα μ’ ένα ελαφρύ σιρόπι που θα παρασκευάσετε με το 1 μέρος μέλι και 3 μέρη νερό. Προσθέστε 6 θρυμματισμένα τσόφλια κάρδαμου και ½ σπόρο βανίλιας, και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΤΟΥΡΣΙ: Το ιαπωνικό ουμεμπόσι ή δαμάσκηνα τουρσί στην πραγματικότητα είναι βερίκοκα. Όταν καταναλώνονται  με ρύζι, διεγείρουν την πέψη και προλαμβάνουν τη ναυτία, όπως και το χανγκόβερ, που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλκόολ. 

No comments:

Post a Comment