Friday 16 June 2017

Γιατί πρέπει να ξαναβάλουμε το χαρούπι στη διατροφή μας;

Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους μετατρέπεται σε καστανό. Μοιάζει με σκληρό φασόλι. Στο εσωτερικό ενός ώριμου καρπού περιέχονται μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα.

Ήταν η σοκολάτα των παλιών ή ‘σοκολάτα της κατοχής’ που «έθρεψε» γενιές! Λεγόταν ‘σοκολάτα’ λόγω της γλυκιάς τους γεύση αλλά και για το καφετί τους χρώμα. Επίσης χρησιμοποιούταν και για την παρασκευή σοκολάτας.

Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο για το χαρούπι για τις ιδιότητές του που δείχνουν πόσο πολύ καλό όφελος έχουν για την υγεία. Μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγυκερίδια και έχει ένα τριπλασιο με τετραπλάσιο επίπεδο μείωσης των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Είναι το χαρούπι ένα ελληνικό superfood;

Όσον αφορά τη διατροφική αξία του χαρουπιού παρατηρούμε πως πρόκειται για τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπος, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν μια «υπερτροφή». Το χαρούπι είναι μια ‘βόμβα’ αντιοξειδωτικών με 24 αντιοξειδωτικές ουσίες. Ουσιαστικά παίρνει κάποιος ένα πλούσιο αντιοξειδωτικό φορτίο μέσα σε 1 «υπερτροφή».
Συγκεκριμένα, 100γρ χαρουπάλευρο (περίπου 1 φλιτζάνι) αποδίδει:
·         222 θερμίδες,
·         1% λιπαρά,
·         40γρ. φυτικές ίνες ποσότητα που καλύπτει το 160% των αναγκών μας και ισοδυναμεί με τόσες φυτικές ίνες όσες παίρνουμε με 18 φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως ή 13 μήλα ή 6 ½ φλ. μπρόκολο.
·         49γρ.σάκχαρα.
·         348mg ασβεστίου,  ποσότητα ίση με το 35% των αναγκών μας σε ασβέστιο, η οποία περιέχεται σε 6κ.γ. παρμεζάνα ή 130γρ αμύγδαλα.
·         3.0mg σιδήρου (17%), ποσότητα ίση με αυτή που περιέχεται σε 100gr μαγειρεμένες φακές
·         Ταυτόχρονα, το αλεύρι από χαρούπι περιέχει 54mg μαγνησίου (16%), 0,6mg χαλκού (29%) καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πώς επιδρά η κατανάλωση χαρουπιού στην υγεία; 

Χαρούπι, χοληστερόλη και καρδιαγγειακά

Η επίδραση των πλούσιων φυτικών ινών στο χαρούπι βοηθά στην ολική και την LDL «κακή» χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων με ίνες χαρουπιού παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα στο λιπιδιαιμικό προφίλ μειώνοντας τόσο της LDL χοληστερόλη όσο και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Χαρούπι και δυσκοιλιότητα

Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που παρουσιάζει το χαρούπι συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στο αλεύρι από χαρούπι ανήκει στην κατηγορία των αδιάλυτων φυτικών ινών.

Είναι το χαρούπι κατάλληλο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;

Η απάντηση είναι «Ναι!». Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς η τιμή του κυμαίνεται κάτω από 55 και πιο συγκεκριμένα 40.6. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο με τιμή 31, χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Έχω κοιλιοκάκη! Να καταναλώνω χαρούπι;

Το χαρούπι εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. (Glouten Free!)

Προϊόντα χαρουπιού:

Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει εκτός από αλεύρι χαρουπιού και ζυμαρικά από χαρούπι, παξιμάδια, γλυκίσματα η βουτήματα ακόμα και τσάι από χαρούπι.
Εντάξτε το χαρούπι στη διατροφή σας και αποκομίστε τα πολύτιμα οφέλη του!
Ανδρέας Σάββα
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK



No comments:

Post a Comment