Friday 9 June 2017

Μέλι: Το χρυσαφί φυσικό γλυκαντικό!



Οι πολλές ιδιότητες του μελιού:

Το μέλι έχει σημαντική θεραπευτική δράση. Περιέχει υψηλή ποσότητα χολίνης και συμβάλλει κατά της δυσκοιλιότητας. Επίσης περιέχει ακετυλοχολίνη που βοηθά την λειτουργία της καρδιάς. Έχει αντιβακτηριακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ενώ παρατηρήθηκε γρήγορη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που κατανάλωναν μέλι και έπασχαν απο λοιμώξεις. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην επούλωση πληγών και χειρουργικών τραυμάτων. Εν τω μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση τπυ καρκίνου. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθάει επίσης, σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα απο την κατάσταση μέθης. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, συμβάλλει στην καταπολέμηση του έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει απο τη αυπνία αφού τα σάκχαρά του συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης, ορμόνης που χαλαρώνει και βοηθά στον ύπνο και ανακουφίζει απο τον πονόλαιμο.

Μέλι ή ζάχαρη;

Το μέλι και η ζάχαρη είναι υδατάνθρακες και συγκεκριμένα δισκχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη). Η θερμιδική αξία του μελιού είναι ανάλογη της ζάχαρης - 4 θερμίδες ανα γραμμάριο. Έχει περισσότερη (περίπου 25%) γλυκύτητα, λόγω της μεγαλύτερής του περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το μέλι, επειδή είναι φυσικό προιόν, το οποίο δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όπως η ζάχαρη. Ως φυσικό προιόν, περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλεγματος Β και χρώμιο. Η ζάχαρη από την άλλη πλευρά, ως υδατάνθρακας, δίνει ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό, αλλά δεν αποτελεί πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ανδρέας Χ. Σάββα
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK

No comments:

Post a Comment