Γευστική συνταγή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Γεύμα πλήρες σε σύνθετους υδατάνθρακες, ειδικά σε φυτικέ ίνες, λόγω του καστανού ρυζιού και σε πρωτεΐνες. Φορτίζει τις αποθήκες σιδήρου και, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, φλαβονοειδή και ολευρωπαϊνη), θωρακίζει την καρδιά και τα αγγεία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται βιταμίνες ομάδας Β, που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία και το νευρικό σύστημα.
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
- 2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου
- 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές και 1 πράσινη
- 2 κ.σ. ελιές Καλαμών κομμένες σε ροδέλες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε φέτες
- 200 γραμμ. μανιτάρια
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλιτζ. καστανό ρύζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μείνει χωρίς υγρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, το καρότο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 2 φλιτζ. νερό, τις ελιές και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το καστανό ρύζι σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Ανδρέας Χ.Σάββα
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK
No comments:
Post a Comment