Friday 6 July 2018

Τρώγοντας Σωστά σε Κάθε Ηλικία: 40 χρονών!



Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει το σώμα σας να αλλάζει. Πάνω απ’ όλα είναι δυσκολότερο να πολεμήσετε τη ‘χαλαρότητα’ του δέρματος, γιατί ο μεταβολισμός επιβραδύνεται – γι’ αυτό κάντε την υγιεινή διατροφή συνήθειά σας, και επιλέξτε τους υδατάνθρακες αργής απελευθέρωσης παρά τους υπερ-επεξαργασμένους εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες.
Στις γυναίκες, τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές της διάθεσης και αύξηση βάρους και μπορεί να καταστείλουν τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος επηρεάζει τα επίπεδα βάρους και ενέργειας. Τα φυτικά τρόφιμα, όπως φακές, σόγια, ρεβίθια και λιναρόσπορος, είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παρέχουν φυτοοιστρογόνα - ενώσεις που μιμούνται την επίδραση του οιστρογόνου. Οι βαριές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αναιμία, αφήνοντάς σας κουρασμένες και επιρρεπή σε λοίμωξη, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό σίδηρο στον οργανισμό σας.
  • Σίκαλη Ολικής Αλέσεως - Αυτός ο σπόρος δεν σου δίνει την αύξηση ινσουλίνης που δίνει το σιτάρι, γι’ αυτό είναι ευκολότερα να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να περιορίσουν τον υδατάνθρακα και τις επιθυμίες για γλυκό.
  • Φακές και Ρεβίθια - περιέχουν ισοφλαβόνες, ενώσεις φυτών που δρουν όπως τα οιστρογόνα και βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών.
  • Πορτοκάλια – Για βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, ενισχύει την ανοσία και δημιουργεί κολλαγόνο για πιο νεανικό δέρμα.
  • Λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο - περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ινδόλες, που συμβάλλουν στην ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων και ανακουφίζουν την ευαισθησία του μαστού, τις μεταβολές της διάθεσης και την επιθυμία για ζάχαρη.
  • Φύκια (νόρι ή γουακάμε) - γεμάτο με μέταλλα, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, και ιώδιο και σελήνιο - καλό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Κόκκινο κρέας – άπαχα κομμάτια βοδινού, αρνιού και χοιρινού κρέατος αποτελούν πηγές σιδήρου, η ευκολότερη μορφή απορρόφησης.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ… Προσπαθήστε να τηρείτε  τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης με 14 μονάδες την εβδομάδα για άνδρες και γυναίκες. Προσπαθήστε να διαμοιράσετε τις μονάδες μέσα σε αρκετές ημέρες και επιδιώξετε τουλάχιστον δύο διαδοχικές ημέρες χωρίς οινόπνευμα κάθε εβδομάδα.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
ΔΙατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment