Monday 9 July 2018

Τρώγοντας Σωστά σε Κάθε Ηλικία: 50 χρονών!



Σ’ αυτή την ηλικία, τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών θα έχουν μειωθεί και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων γίνεται ο ίδιος με τους άνδρες. Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας και να ελέγχεται συχνά την αρτηριακή σας πίεση.  Το δέρμα σας θα νιώθει λίγο πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό καθώς τα επίπεδα ορμονών μειώνονται.
Τα φυτικά οιστρογόνα και τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα πολύτιμα τώρα – προσπαθήστε να καταναλώνετε μερικές μερίδες την ημέρα. Το σώμα σας δεν χρειάζεται τόσο πολλή ενέργεια, οπότε αν τρώτε όσο τρώγατε πάντα, φροντίστε να μείνετε ενεργή.
  • Λιναρόσπορος - μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων - μία κουταλιά της σούπας ημερησίως μειώνει τη χοληστερόλη. αυτοί οι μικροί σπόροι είναι πλούσιοι σε λιγνάνες, που βοηθούν στην ισορροπία των ορμονικών επιπέδων Είναι καλύτερο να τα αλέσετε πριν τα καταναλώσετε.
  • Παντζάρια – βοηθά τους μύες σας να δουλέψουν σκληρότερα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτελεί καλή πηγή φολικού οξέος.
  • Βρώμη - βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας σας ‘γεμάτες’ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ίνα (βήτα-γλυκάνη) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Λιπαρά Ψάρια – Σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Οι κονσερβοποιημένες ποικιλίες, με τα οστά, είναι εξίσου καλές και πλούσια πηγή ασβεστίου.
  • Σκόρδο - αντιιικό, αντιβακτηριακό και με αντιπηκτικές ιδιότητες αίματος, το σκόρδο ενισχύει την ανοσία και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές.
  • Γιαούρτι με ζωντανές ενεργές καλλιέργειες - τρόφιμο τα οποίο έχει υποστεί ζύμωση βοηθά το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνουν υγιείς.

ΠΡΟΣΟΧΗ… Μην βασίζεστε στο άπαχο γάλα για διαχείριση του βάρους σας. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν είναι πιο υγιές από το ολόπαχο γάλα, το οποίο βοηθά το σώμα να απορροφήσει πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως Α και D.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment