Monday 30 July 2018

Τροφές που ανεβάζουν ή ρίχνουν την θερμοκρασία!



Αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει, και μένει στα ύψη, το σώμα μας ζητά τροφές που μας δροσίζουν. Για κάποιους, που δεν μπορούν να καταναλώσουν πολύ νερό ή απλώς δεν τους αρέσει, υπάρχουν φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν σχεδόν 90% νερό, το οποίο μας ενυδατώνει πάρα πολύ καλά. Κάποια από αυτά είναι:

Καρπούζι: Πλούσιο σε νερό και με γλυκιά γεύση που μας χαρίζει απόλαυση.

Αγγουράκι και κολοκυθάκι: Λαχανικά επίσης πλούσια σε νερό, οπότε μας δροσίζουν και επίσης δεν περιέχουν θερμίδες.

Σαλάτα με πλούσια φυλλώδη λαχανικά: Εύπεπτη και δροσιστική για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας το καλοκαίρι.

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, ένα πολύ δροσιστικό τρόφιμο είναι το γιαούρτι. Είναι πάρα πολύ εύπεπτο. Πιο εύπεπτο και από το γάλα, που στην ουσία θέλουμε να πάρουμε το ασβεστιο. Για να το κάνουμε λίγο πιο εύγεστο και απολαυστικό, μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ ωραίο σμούθι γιαουρτιού, προσθέτοντας όποιο φρούτο θέλουμε, όπως και λίγο μέλι αν επιθυμούμε, προσφέροντας του έτσι και λίγες βιταμίνες.

Πέρα από τις τροφές που δροσίζουν όμως υπάρχουν και τροφές που ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματός μας;

Μπύρα: Συχνά την αποκαλούνε η βασίλισσα του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς, όταν ζεσταινόμαστε ζητάμε ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα. Εκείνη την ώρα όμως, δροσιζόμαστε στιγμιαία και αργότερα ο οργανισμός μας λόγω του αλκοόλ που περιέχει η μπύρα για να κάνει καλή πέψη, ανεβάζει την θερμοκρασία σώματος, οπότε ζεσταινόμαστε. Γι’ αυτό και ένα σύνηθες φαινόμενο είναι το να ιδρώνουμε μετά την κατανάλωση της μπύρας.

Παγωτό: Δυστυχώς, έχει αρκετά λιπαρά κάτι το οποίο δυσκολεύει τον οργανισμό στην πέψη, οπότε ανεβάζει την θερμοκρασία για να καταφέρει να κάνει μια καλή πέψη και να μην μας πέσει «βαρύ» το καλοκαίρι το φαγητό που θα φάμε.

Κάτι που πρέπει στην ουσία να αποφεύγουμε το καλοκαίρι είναι το πολύ μαγείρεμα και πολύ σημαντικότερα το τηγανιτό φαγητό. Προτιμότερο είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα ώστε να μην μας βαραίνουνε.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment