Friday 13 July 2018

Τρώγοντας Σωστά σε Κάθε Ηλικία: 60 με 70 χρονών!



Το σώμα σας θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών όταν φτάσετε σ’ αυτή την ηλικία, γι’ αυτό επιλέξτε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφές και καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά για να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό και την όρασή σας δυνατή. Αν είστε λιγότερο ενεργές, επιλέξτε πρωτείνη χαμηλών λιπαρών όπως θαλασσινά, και προστατεύστε τα οστά σας και αρθρώσεις με ασβέστιο, βιταμίνη D και ωμέγα-3 που ανακουφίζουν το πόνο.
  • Μύδια – Μια πηγή ωμέγα-3, το οποίο καταπολεμά άνοια, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και τον πόνο στις αρθρώσεις. Παρέχουν επίσης βιταμίνη Β12, σημαντική για την ενεργειακή και γνωστική λειτουργία.
  • Βατόμουρα – Πλούσια σε πολυφαινόλες, τα  που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την εμμηνόπαυση.
  • Kale (λάχανο κέηλ) – Περιέχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης των οφθαλμών και καταρράκτη. Το Kale είναι επίσης πλούσιο με ασβέστιο.
  • Αβοκάντο - προάγει την αντιοξειδωτική γλουταθειόνη, η οποία βοηθά το συκώτι να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και τα μονοακόρεστα λιπαρά του βοηθούν στη διαχείριση της χοληστερόλης και καταπολεμούν τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις επιπτώσεις της γήρανσης.
  • Καρύδια - για τα ωμέγα-3, σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Όλα τα καρύδια περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Καταναλώνετε μια χούφτα καρύδια την ημέρα.
  • Εκχύλισμα ζύμης (π.χ. Marmite) - παρέχει βιταμίνη Β12 - αν είστε ανεπαρκείς, μπορεί να παρατηρήσετε μυϊκή αδυναμία και βελόνες. Το εκχύλισμα ζύμης παρέχει επίσης αμινοξέα και βιταμίνες Β για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ…Καθώς γερνάμε χάνουμε την ευαισθησία της γεύσης, γι’ αυτό φροντίστε να μην αλατίζετε το φαγητό σας υπερβολικά - αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να επιδεινώσει την οστική απώλεια. Εμπλουτίστε, αντιθέτως,  το φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc,UK

No comments:

Post a Comment