Monday 2 July 2018

Τρώγοντας Σωστά σε Κάθε Ηλικία: 20 με 30 χρονών!



Ο μεταβολισμός σας, σ’ αυτή την ηλικία,  είναι στο αποκορύφωμά του, χρησιμοποιώντας πολλές θερμίδες μόνο και μόνο με την καθημερινή σας ρουτίνα. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας, όμως, κάνοντας πολλά πράγματα ή παραμερίζετε πολλές διατροφικές ανάγκες – φαγητά εύκολα και γρήγορα, δεν θα σας παρέχουν συγκεκριμένες ζωτικές θρεπτικές ουσίες, όπως την αποτοξινωτική, αγχολυτική Βιταμίνη Β.

Επενδύστε στο μέλλον των οστών σας τώρα. Πριν τα 30, τα οστά σας χάνουν την πυκνότητά τους, γι’ αυτό βελτοποιήστε την δύναμή τους συμπεριλαμβάνοντας ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D στη διατροφή σας. Επίσης, αν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια οικογένεια, βεβαιωθείτε οτι η διατροφή σας είναι όσο δυνατόν καλύτερη.

  • Σπανάκι για σίδηρο, Βιταμίνες συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και Βιταμίνη Κ, το οποίο είναι πολύ καλό για τα οστά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με φολικό οξύ το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προ-σύλληψη και τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης (θα πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα).
  • Αποξηραμένα χρυσόμηλα Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επίτευξη γλυκιάς γεύσης χωρίς να επιβαρύνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι, επίσης, πηγή ασβεστίου, σίδηρο, φώσφορο για τα οστά και φολικό οξύ.
  • Μπανάνες για κάλιο, που μπορεί να βοηθήσει με την κατακράτηση υγρών. Οι μπανάνες επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, η οποία βοηθάει στην διαχείριση του άγχους.
  • Αυγά μια πηγή χολίνης που είναι φιλική προς το ήπαρ και βιταμίνης D για υγιές οστά. Διαλέξτε οστά πλούσια σε ωμέγα-3, καθώς αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη δημιουργία σεροτονίνης, η ορμόνη ‘καλής αίσθησης’ η οποία μειώνει το ρίσκο κατάθλιψης.
  • Καστανό ρύζι Πλούσιο σε φυτικές ίνες, το ρύζι ολικής άλεσης περιέχει αμινοξέα τα οποία το σώμα σας μετατρέπει σε μια ηρεμιστική χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA, η οποία καταπραΰνει ‘τρανταγμένα’ νεύρα.
  • Κοτόπουλο Άπαχη πρωτεΐνη πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β. Το πιο σκούρο μέρος της γάμπας είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο και σίδηρο.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ… Τρώτε χωρίς να σκέφτεστε. Κάντε κάθε σας μπουκιά να μετράει, μπαίνοντας στη συνήθεια να ρωτάτε ΄Το χρειάζομαι; Το θέλω; Μου αρέσει;’.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment