Sunday 31 January 2016

Πράσινο τσάι!



Την τελευταία δεκαετία το πράσινο τσάι έχει ανακηρυχτεί σε μέγα σύμμαχο του μεταβολισμού, ιδιότητα που φαίνεται πως έχει βάση, ωστόσο μάλλον δεν είναι τόσο έντονη, καθώς τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ναι μεν αυξάνει τον μεταβολισμό, αλλά σε μικρό βαθμό (περίπου 3-5%). Η συγκεκριμένη δράση του πράσινου τσαγιού αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά δηλαδή συστατικά που φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της λιπόλυσης και της θερμογένεσης. 
Tip! Πέραν της δράσης του στον μεταβολισμό, το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε θερμιδογόνα ροφήματα, αλλά και να σας ενυδατώσει, συμβάλλοντας έτσι σε μια συνολικά πιο ολιγοθερμιδική διατροφή.

Διατροφολόγος Ανδρέας Σάββα (BSc) UK.

Saturday 30 January 2016

Κρέπες με αναρή (ανθότυρο)



Υλικά για 6 άτομα:

Ζύμη με γεύση μπανάνας:

• 1 ΦΛ/ΝΙ γάλα με 0% λιπαρά
• 1 μέτριο αυγό
• 1 φακελάκι βανίλια
• 1 Κ.ΤΣ Baking Powder
• ½ ΦΛ/ΝΙ αλεύρι 00 για όλες τις χρήσεις
• ½ ΦΛ/ΝΙ αλεύρι ολικής αλέσεως
• 1 Κ.Σ ελαιόλαδο
• ½ μπανάνα (μικρή ψιλοκομμένη)

Για την αναρή (ανθότυρο):
• ½ ΦΛ/ΝΙ (120 γρ) μαλακή αναρή
• ½ Κ.ΤΣ κανέλα σκόνη
• 1 Κ.ΤΣ στέβια << Conceptline Pastry>>
• 1 Κ.Σ ροδόσταγμα
• 1 Κ.Σ μέλι
• ¼ ΦΛ/ΝΙ καρυδόψιχα
• 4 κοτσάνια μύτες δυόσμο για γαρνίρισμα

Μέθοδος:
• Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για τη ζύμη ή ξεκινάτε με τα υγρά και στο τέλος προσθέστε τα στερεά.
• Ακολούθως προσθέστε την μπανάνα, κομμένη σε μικρά κομματάκια.
• Ψήνετε τις κρέπες σε αντικολλητικό τηγανάκι, επαλείφοντας το με ένα χαρτί κουζίνας , βρεγμένο ελαφρώς με ελαιόλαδο, και ψήνοντας σε χαμηλή φωτιά.
• Ανακατεύετε καλά τα υλικά για την αναρή μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
• Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ένα δεύτερο όροφο με την ίδια διαδικασία.
• Γαρνίρετε με λίγο μέλι, καρύδα και κοτσάνια από φρέσκο δυόσμο.

Θεμίδες: 223,3 kcal

Διατροφολόγος: 

Η αναρή είναι από τα τυριά που λόγω της μεθόδου παρασκευής τους είναι χαμηλό σε λιπαρά. Συνήθως, είναι χαμηλή σε αλάτι (αν αγοράσετε την ανάλατη αναρή) και χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό την κάνει κατάλληλη για άτομα με υπερλιπιδαιμία και υπέρταση.
Η μπανάνα είναι από τα παρεξηγημένα φρούτα, αφού πολλοί την αποφεύγουν επειδή νομίζουν ότι περιέχει πολλές θερμίδες. Μια μέτρια μπανάνα μας δίνει περίπου 110 θερμίδες, 30 γρ υδατάνθρακες και 1 γρ πρωτεΐνης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μπανάνας είναι ότι είναι πλούσια σε κάλιο και η συχνή κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν 1 μπανάνα τη μέρα , είχαν 35 % λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

(ΔιατροΣΕΦ 2015)

Friday 29 January 2016

Μείωση χοληστερόλης: Θέλει τρόπο και όχι κόπο!

Η χοληστερίνη προσκολλάται στο τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία αθηροσκλήρυνσης ή αρτηριοσκλήρυνσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Ποιες τροφές είναι καλύτερα να αποφεύγονται!

Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως αρνί, βοδινό, εντόσθια ( νεφρά, συκώτι, μυαλά), αλλαντικά και μπέικον.
Βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος.
Ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος, παχιές σούπες και κρέμες.
Πλήρες ολόπαχο γάλα και ολόπαχα γιαούρτια (λίπος >2 %).
Ολόπαχα τυριά όπως χαλούμι, φέτα, κεφαλοτύρι, τυριά σε κρέμα.
Γλυκά, σοκολάτα, μπισκότα, κακάο, παγωτά & κρουασάν.
Φρουτοποτά και ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο όπως τυρόπιτα και λουκανικόπιτα ( που περιέχουν σφολιάτα).
Τηγανιτά τρόφιμα όπως πατάτες τηγανιτές, τσιπς , τηγανιτό κρέας, τηγανιτό ψάρι και τηγανιτά αυγά.
Μειώστε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών όπως ζιβανία, μπύρα, κρασί σε μεγάλες ποσότητες, βότκα κ.α. ( είναι απαραίτητο να καταναλώνετε με μέτρο)
Ινδοκάρυδο και αλατισμένοι ξηροί καρποί.
Μειώστε ή αποφύγετε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη.

Χοληστερίνη: συστάσεις για τη συνολική χοληστερίνη είναι < 200 mg.
Τριγλυκερίδια: Τα τριγλυκερίδια πρέπει να είναι < 150 mg.


Thursday 28 January 2016

Η σημασία ενός σωστού πρωινού…





Η σημασία ενός σωστού πρωινού είναι να καλύπτει τουλάχιστον το 25% (1/4) των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται καθημερινά έτσι ώστε να αποφεύγεται:
1. Αδυναμία
2. Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και απορρόφησης πληροφοριών
3. Αύξηση σωματικού βάρους
4. Παχυσαρκία
5. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Από έρευνες που έγιναν η ικανότητα για μάθηση και ο δείκτης νοημοσύνης είναι στενά συνδεδεμένα με το πρωινό.
Επίσης τα παιδιά που δεν παίρνουν πρόγευμα έχουν αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία
Γιατί? Μα αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες μετά το μεσημέρι ή επηρεάζουν τον μεταβολισμό τους, το σωματικό βάρος και τα λιπίδια του αίματος.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Monday 25 January 2016

ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ!




Η κανέλα που χρησιμποποιήτε ως μπαχαρικό δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα, αλλά πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και θεραπευτική.
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη την κινναμαλδεύδη ( cinnamaldeyde).
ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Η κινναμαλδεύδη έχει μελετηθεί για την επίδραση της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει σην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Διάφορα συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητα του να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκητών κ.α.
Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας.
Δύο κουταλιές κανέλα μας προμηθεύουν το 38% του μαγγανίου, το 10% των φυσικών ινών, το 9.6 % του σιδήρου ( σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6% του ασβεστίου που ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά.

1. Εμπλουτίζει την άμυνα του οργανισού, γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιοφλαβονοειδή)
2. Αυξάνει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ενισχύοντας τη μνήμη
3. Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
4. Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
5. Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων
6. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας

Saturday 23 January 2016

Γιατί θέλουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα τόσο πολύ (γλυκό, αλμυρό)?



Η επίμονη επιθυμία μας να καταναλώσουμε συγκεκριμένες τροφές με συγκεκριμένη γεύση πολύ γλυκιά ή πολύ αλμυρή εκφράζεται ως μία λαχτάρα για μία τέτοια τροφή. Τα αίτια πηγάζουν από συναισθηματικά ερεθίσματα και σταδιακά αυτά γίνονται συνήθεια. Και όπως κάθε χρόνια κατάσταση, έτσι και αυτές οι επιθυμίες μας απαιτούν στρατηγική και σχέδιο για να τις καταπολεμήσουμε, αφού μόνο ζημιά κάνουν…

Λύση!
Σας παραθέτω κάποιες συμβουλές και τρικ ώστε να καταπολεμήσετε αυτές τις λαχτάρες για τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία σας και ίσως σας εμποδίζουν να χάσετε τα περιττά κιλά.
1. Φάτε τα τρόφιμα που επιθυμείτε πολύ, λιγότερο συχνά – συμβάλλει πολύ στη μείωση της επιθυμίας μας. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο τρώτε κάτι πολύ γλυκό ή πολύ αλμυρό, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε την επιθυμία σας για γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα. Μπορείτε να ικανοποιείτε την επιθυμία σας σε αραιά χρονικά διαστήματα π.χ. 1 φορά στις 10 μέρες.
2. Ελέγξτε την μερίδα σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει κάτι «απαγορευμένο», αλλά σε μικρή ποσότητα. Μην διατηρείτε τέτοια τρόφιμα στο σπίτι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε. Καλύτερα να αγοράσετε μία μπάλα από το αγαπημένο σας παγωτό ή ένα κομμάτι πίτσα.
3. Αντικαταστήστε την επιθυμία σας με κάποιο υγιεινό τρόφιμο. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της κατανάλωσης ενός ανθυγιεινού και ενός υγιεινού τροφίμου. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μήλου με φυστικοβούτυρο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία που είχατε για γλυκό. Η αίσθηση της ικανοποίησης μπορεί να μη συμβεί αμέσως, αλλά μετά από 15 - 20 λεπτά.
4. Απασχοληθείτε με μια δραστηριότητα άσχετη με το φαγητό. Η αναπλήρωση με οτιδήποτε άλλο θα ‘διώξει’ μακριά την επιθυμία για φαγητό. Μία βόλτα, η τακτοποίηση της ντουλάπας, ακόμη κι ένα τηλέφωνο σε έναν φίλο θα βοηθήσει. Οι λιγούρες θα εξαφανιστούν το πολύ μέσα σε μία ώρα. Μην περιμένετε παθητικά. Μια δραστηριότητα θα «απορροφήσει» την επιθυμία και θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε.
5. Οργανώστε ένα σχέδιο για την καταπολέμησή τους. Οι πιο επικίνδυνοι πόθοι είναι αυτοί που είναι χρόνιοι - αυτοί θα είναι και οι πιο δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Αν τις περισσότερες ημέρες, περίπου στις 18:00 , ποθείτε μια γλυκιά ή αλμυρή τροφή, αυτό δεν είναι τυχαίο και χρειάζεται στρατηγική για να καταπολεμηθεί. Φροντίστε να κάνετε μια βόλτα εκείνη τη στιγμή. Σταδιακά λοιπόν, θα αντικατασταθεί αυτή η επιθυμία.
6. Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί έντονο συναίσθημα πείνας και συγκριμένα επιθυμίας για γλυκό. Είναι αυτή την κατάσταση της ακραίας πείνας που έχουμε την τάση να ποθούμε τα τρόφιμα - γρήγορη λύση, όπως σοκολάτα, κρουασάν κ.λπ.
7. Ημερολόγιο – Καταγράψτε κάθε μέρα οτιδήποτε τρώτε και τις ημέρες που έχετε έντονη επιθυμία για κάτι, σημειώστε και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Θα παρατηρήσετε ποια συναισθήματα ή καταστάσεις σας οδήγησαν εκεί.
Διατροφολόγος Ανδρέας Σάββα (BSc) UK.

Αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και μείωση της παχυσαρκίας

 Αν ένας από τους στόχους σας για τη φετινή χρονιά είναι η απώλεια βάρους, είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε πώς αυτή επιτυγχάνεται!

Τα πάντα είναι θέμα ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ δύο ενεργειών, της ενέργειας που μπαίνει στο σώμα μας (φαγητό και ποτό) και της ενέργειας που βγαίνει από αυτό (βασικός μεταβολισμός και φυσική δραστηριότητα). Όταν αυτές οι δύο ενέργειες είναι ίσες, όση δηλαδή ενέργεια μπαίνει στο σώμα μας τόση βγαίνει από αυτό, τότε έχουμε διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Όταν “τρώμε” περισσότερη ενέργεια από ότι “καίμε”, τότε το σώμα μας αποθηκεύει αυτή την ενέργεια με τη μορφή λίπους και το βάρος μας αυξάνεται. Αν όμως η ενέργεια που τρώμε είναι μικρότερη από αυτή που καίμε, τότε επιτυγχάνουμε το πολυπόθητο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, με το σώμα μας να καίει λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος
Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Wednesday 20 January 2016

Λιαστές ντομάτες: Πώς ωφελούν την υγεία?



Πόσο θρεπτικές είναι?
Ένα φλιτζάνι λιαστές ντομάτες αποδίδει 139 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεϊνών και 7 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα φλιτζάνι καλύπτει το 14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης πρωτεΐνης και το 18% των διαιτητικών ινών για τους άνδρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 17% και 28%. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο -με 1 φλιτζάνι καλύπτετε το 39% των καθημερινών αναγκών σας σε κάλιο. Το κάλιο επηρεάζει τη σύσπαση των μυών, μεταξύ των άλλων και του καρδιακού μυός και είναι απαραίτητο για τη διεγερσιμότητα του νευρικού ιστού. Επίσης, με 1 φλιτζάνι μπορείτε να καλύψετε το 61% των καθημερινών αναγκών σας σε σίδηρο, αν είστε άνδρες, και το 27% εάν είστε γυναίκες. Με την ίδια ποσότητα προσλαμβάνετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα καλύπτετε το 23% των αναγκών σας σε θειαμίνη και ριβοφλαβίνη και το 30-35% των αναγκών σας σε νιασίνη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στον μεταβολισμό της τροφής και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Monday 18 January 2016

Αβγά!



Μικρή βόμβα πρωτεΐνης αποτελούν τα αβγά, τα οποία περιέχουν στο ασπράδι τους 7g καθαρής πρωτεΐνης. Καταναλώστε τα με μέτρο, καθώς ο κρόκος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αν και τελευταίες έρευνες έχουν απενεχοποιήσει τη συσχέτιση αβγών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, προτιμήστε να μην ξεπερνούν τα 4 την εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, αφαιρέστε τον κρόκο και καταναλώστε μόνο το ασπράδι.
ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK


Μανιταρόσουπα!


Αν ψάχνετε για μια εύκολη, γρήγορη, χειμωνιάτικη συνταγή με λίγες θερμίδες, είμαστε σίγουροι ότι θα ξετρελαθείτε με αυτήν εδώ την μανιταρόσουπα!
Υλικά για 4 μερίδες:
• 500γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες (ή κομμένα όπως σας αρέσουν)
• 1 φλ. φρέσκο κρεμμύδι
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• 4 κουταλάκια ελαιόλαδο
• 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
• 1 φλ. γάλα 1,5% λιπαρά
• 3 φλ. νερό
• 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (Ιμαλάιων)
• ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
• ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:
• Σε μια αντικολιτική κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με το φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
• Σβήνουμε τα μανιτάρια με το κρασί και στη συνέχεια σκορπίζουμε από πάνω το αλεύρι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
• Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουν μια βράση.
• Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και αφήνουμε για 10 ακόμα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρεται εξαιρετικά με κρουτόνια ολικής αλέσεως.
Όσο για τις θερμίδες: μόνο 197 kcal ανά μερίδα! Ότι πρέπει δηλαδή για ένα πολύ ελαφρύ βραδινό ή για ένα νόστιμο ορεκτικό!

Sunday 17 January 2016

Smoothies για μικρά και μεγάλα παιδιά!!!



Είναι αλεσμένα φρούτα ή λαχανικά στα οποία προστίθεται γάλα ή γιαούρτι και μπορούν να εμπλουτιστούν με μέλι ή και δημητριακά. Έτσι, εκτός από τα απλά σάκχαρα περιέχουν και πρωτεΐνη. Μπορούν να αποτελέσουν μία καλή λύση για κάποιον που δεν πίνει σκέτο το γάλα ή δεν τρώει το γιαούρτι. Επιπλέον, μπορούμε να «ξεγελάσουμε» τα παιδιά που δεν θέλουν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσοχή όμως στην ποσότητα που θα καταναλώσετε- έχουν τις περισσότερες θερμίδες.

Smouthy που δυναμώνει τους αθλητές!

Υλικά:
½ Γιαούρτι 0% λιπαρά
½ φλ. άπαχο γάλα
1 μικρή μπανάνα
1 κ. φιστικοβούτυρο
1 κ. κακάο
1 κ. μέλι

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK


Friday 15 January 2016

Η αλήθεια για τα ω-3 λιπαρά οξέα!



Καρύδια: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τη χούφτα!
Είναι εύκολο να προσθέσετε καρύδια σε ένα μπολ το πρωί στα δημητριακά πρωινού ή να τα καναλώσετε σαν ένα σνακ. Είναι μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέως (ALA), ένα από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτό που συνηθέστερα βρίσκεται στης φυτικές τροφές. Τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που ανήκουν στην κατηγορία των ‘’καλών’’ λιπαρών) έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ενισχυμένα αυγά!

Τα ενισχυμένα με πολυακόρεστα Ω-3 αυγά, είναι ευρέως διαθέσιμα στα σούπερμαρκετ. Αυτά τα αυγά, τείνουν να έχουν πιο σκούρο κρόκο. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται μόνο στον κρόκο, αφού τα ασπράδια των αυγών, δεν περιέχουν λιπαρά οξέα. Εάν φάτε μια ομελέτα [με αυγά ενισχυμένα με Ω-3] , θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία, που περιλαμβάνουν την προστασία της καρδιάς, σε αντίθετη περίπτωση με το τι πιστεέυετε ακόμη και μέχρι σήμερα.

Ψάρια: μια εξαιρετική πηγή!
Τα ψάρια κρύου νερού, έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση των πολυακόρεστων DHA και EPA, των δύο λιπαρών οξέων που συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς. Η American Heart Association συνιστά δύο μερίδες την εβδομάδα σολομού, τόνου, ρέγκας, πέστροφας λίμνης, σαρδέλας, και άλλων λιπαρών ψάριων. Γιατί; Οι μελέτες δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση και έπειτα φράξη των αρτηριών. Μελέτες φέρουν την κατανλωση τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ικανές να μπορούν να βοηθήσουν επίσης και στη μείωση των αρρυθμιών.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK


H βρώμη!



Εντάξε τη βρώμη στο πρωινό σας γεύμα και αναβαθμίστε την υγεία σας.
Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, των οποίων η ευεργετική δράση <<αγκιαλιάζει>> το καρδιαγγειακό και το πεπτικό.
Θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή για τον οργανισμό, αφού κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τις ποσότητες της <<κακής>> χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
Έρευνες επισημαίνουν ότι το θετικό για την υγεία, αποτέλεσμα των νιφάδων βρώμης οφείλεται στο περιεχόμενο τους σε διαλυτές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των λιπών και των υδατανθράκων και ως αποτέλεσμα την καρδιοπροστατευτική δράση.
Η βρώμη σταθεροποιεί τη συγκέντρωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προλαμβάνοντας τις συνέπειες από την απότομη αύξηση και στη συνέχεια μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Sunday 10 January 2016

Το αλκοόλ!



Κάθε ποτό που πίνουμε συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Γι’ αυτό, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο. Καλό είναι να προτιμάμε αλκοολούχα ποτά που, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, δρουν προστατευτικά απέναντι στα αγγεία, αντί για τα λεγόμενα «σκληρά ποτά» (π.χ. ουίσκι, βότκα). Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση μέχρι 2 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα για τις υγιείς γυναίκες και μέχρι 3 για τους υγιείς άνδρες (1 ποτό αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι μπίρα ή 1/2 δόση «σκληρών ποτών» για τις γυναίκες και σε 2 μπίρες ή 1 δόση «σκληρών ποτών» για τους άνδρες). Εξαίρεση αποτελεί το κρασί, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά αν περιοριζόμαστε στο 1 ποτηράκι.
Διατροφολόγος Ανδρέας Σάββα (BSc) UK.

Friday 8 January 2016

Εύκολη δίαιτα αποτοξίνωσης με φρούτα & λαχανικά!


Aντικαταστήσετε όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα που έχουν αντίκτυπο στη διατροφή σας, με νόστιμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αδυνατίστε χωρίς κόπο.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σας προμηθεύουν με μια πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών, τα οποία οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι πυροδοτούν το σύστημα αποτοξίνωσής σας. Το σώμα σας έχει ένα απίστευτο σύστημα το οποίο διασπά και απομακρύνει τις τοξίνες κάθε λεπτό της ημέρας, αλλά περικυκλωνόμαστε από τόσες πολλές τοξίνες οι οποίες μπορούν να υπερφορτώσουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τρόφιμα τα όπια βοηθούν στην δίαιτα αποτοξίνωσης:

1. Ωμό παντζάρι
2. Ντομάτα
3. Κολοκυθάκι
4. Κόκκινο κραμπί
5. Εσπεριδοειδή οπός: πορτοκαλί, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι
6. Πράσινα σκούρα φελλώδη λαχανικά
7. Κόκκινα φρούτα και λαχανικά
8. Κακάο με νερό και κανέλα
9. Άφθονο νερό
10. 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι ή τσάι βοτάνων (χωρίς καφεΐνη)

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Wednesday 6 January 2016

Πώς θα επανέλθω στην διατροφή μου μετά τις γιορτές?


Οι γιορτές πέρασαν και στους περισσότερους έφεραν μία αποδιοργάνωση στο πρόγραμμα αλλά και στην διατροφή τους. Η αλλαγή στην καθημερινότητα, η αφθονία των γλυκών, η κατανάλωση φαγητών πιο βαριά μαγειρεμένων αλλά και του αλκοόλ, πολλές φορές επιφέρει και μία αύξηση του βάρους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η ένδειξη της ζυγαριάς αμέσως μετά τις γιορτές δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Πώς θα μπορούσατε να απαλλαγείτε από τις κατακρατήσεις αλλά και το τυχόν επιπλέον βάρος που αποκτήθηκε αυτές τις ημέρες και να επανέρθετε την διατροφή σας?

• Αρχικά προσπαθήστε να επαναφέρετε το βιολογικό σας ρολόι. Μετά από τα συνεχόμενα ξενύχτια το βιολογικό σας ρολόι, αλλά και ο μεταβολισμός σας έχει απορυθμιστεί. Αναπληρώστε τις ώρες ύπνου που χάθηκαν. Όταν οι ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές ή όταν κοιμάστε την ημέρα ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά και έχει ένα διαρκές αίσθημα ατονίας και κούρασης. Πολλές φορές αυτό ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως ανάγκη για ενέργεια με αποτέλεσμα να έχετε πιο έντονες λιγούρες και επιθυμία για τρόφιμα με αρκετά λιπαρά ή ζάχαρη.
• Ξεκινήστε πάντα την ημέρα σας με υγιεινό πρωινό και δώστε το μήνυμα στον οργανισμό σας να κάνει τις μέγιστες δυνατές καύσεις και τις ελάχιστες δυνατές υπογλυκαιμίες.
• Προσπαθήστε να τρώτε συχνά γεύματα που να περιλαμβάνουν πάντα είτε φρούτο είτε λαχανικά, ή μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη. Βάζοντας σε κάθε γεύμα μία πηγή φυτικών ινών, θα καταφέρετε να χορταίνετε πιο γρήγορα και να επαναφέρετε την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Απαλλαγείτε από τα πολλά γλυκά και φαγητά από το σπίτι και προμηθευτείτε με επιλογές με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά, που να σας δίνουν όμως αρκετές φυτικές ίνες (τρόφιμα ολικής άλεσης).
• Τα τρόφιμα που καταναλώνετε προσπαθήστε να είναι πιο απλά μαγειρεμένα, περιορίστε το λάδι και το αλάτι. Αποφύγετε τα τηγανιτά, τα λαδερά, τα κοκκινιστά, και τα αλλαντικά. Αρχίστε να επαναφέρετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει βραστά όσπρια, πολλά φρούτα και σαλάτες και λαχανικά, ψάρι και κοτόπουλο στον ατμό.
• Ξεκινήστε βάζοντας μικρότερες ποσότητες στο πιάτο σας. Μία λύση είναι να βάζετε στο ½ σας πιάτο σαλάτα ή λαχανικά και στο άλλο μισό πιάτο μία μέτρια προς μικρή ποσότητα φαγητού. Ξεκινήστε με αυτήν την ποσότητα, σηκωθείτε από το τραπέζι και απασχοληθείτε για λίγο με κάτι που σας αρέσει και αν μετά από ½ ώρα πεινάτε ακόμα, τότε μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό και υγιεινό σνακ.
• Για 1-2 εβδομάδες, ως βραδινό επιλέξτε πιο απλές επιλογές, όπως άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, άπαχο γιαούρτι με μέλι και φρούτα, σαλάτα με τόνο ή αβγό ή σαλάτα με κοτόπουλο σχάρας.
Πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και πράσινο τσάι (χωρίς καφεΐνη), ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αποβάλλει τυχόν κατακρατήσεις και τοξίνες που έγιναν αυτές τις ημέρες.
Ξεκινήστε να αυξάνετε την κίνηση στην καθημερινότητά σας (35 λεπτά γρήγορο περπάτημα 5 φορές την εβδομάδα).