Friday 15 January 2016

Η αλήθεια για τα ω-3 λιπαρά οξέα!



Καρύδια: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τη χούφτα!
Είναι εύκολο να προσθέσετε καρύδια σε ένα μπολ το πρωί στα δημητριακά πρωινού ή να τα καναλώσετε σαν ένα σνακ. Είναι μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέως (ALA), ένα από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτό που συνηθέστερα βρίσκεται στης φυτικές τροφές. Τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που ανήκουν στην κατηγορία των ‘’καλών’’ λιπαρών) έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ενισχυμένα αυγά!

Τα ενισχυμένα με πολυακόρεστα Ω-3 αυγά, είναι ευρέως διαθέσιμα στα σούπερμαρκετ. Αυτά τα αυγά, τείνουν να έχουν πιο σκούρο κρόκο. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται μόνο στον κρόκο, αφού τα ασπράδια των αυγών, δεν περιέχουν λιπαρά οξέα. Εάν φάτε μια ομελέτα [με αυγά ενισχυμένα με Ω-3] , θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία, που περιλαμβάνουν την προστασία της καρδιάς, σε αντίθετη περίπτωση με το τι πιστεέυετε ακόμη και μέχρι σήμερα.

Ψάρια: μια εξαιρετική πηγή!
Τα ψάρια κρύου νερού, έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση των πολυακόρεστων DHA και EPA, των δύο λιπαρών οξέων που συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς. Η American Heart Association συνιστά δύο μερίδες την εβδομάδα σολομού, τόνου, ρέγκας, πέστροφας λίμνης, σαρδέλας, και άλλων λιπαρών ψάριων. Γιατί; Οι μελέτες δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση και έπειτα φράξη των αρτηριών. Μελέτες φέρουν την κατανλωση τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ικανές να μπορούν να βοηθήσουν επίσης και στη μείωση των αρρυθμιών.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK


No comments:

Post a Comment