Saturday 23 January 2016

Γιατί θέλουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα τόσο πολύ (γλυκό, αλμυρό)?



Η επίμονη επιθυμία μας να καταναλώσουμε συγκεκριμένες τροφές με συγκεκριμένη γεύση πολύ γλυκιά ή πολύ αλμυρή εκφράζεται ως μία λαχτάρα για μία τέτοια τροφή. Τα αίτια πηγάζουν από συναισθηματικά ερεθίσματα και σταδιακά αυτά γίνονται συνήθεια. Και όπως κάθε χρόνια κατάσταση, έτσι και αυτές οι επιθυμίες μας απαιτούν στρατηγική και σχέδιο για να τις καταπολεμήσουμε, αφού μόνο ζημιά κάνουν…

Λύση!
Σας παραθέτω κάποιες συμβουλές και τρικ ώστε να καταπολεμήσετε αυτές τις λαχτάρες για τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία σας και ίσως σας εμποδίζουν να χάσετε τα περιττά κιλά.
1. Φάτε τα τρόφιμα που επιθυμείτε πολύ, λιγότερο συχνά – συμβάλλει πολύ στη μείωση της επιθυμίας μας. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο τρώτε κάτι πολύ γλυκό ή πολύ αλμυρό, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε την επιθυμία σας για γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα. Μπορείτε να ικανοποιείτε την επιθυμία σας σε αραιά χρονικά διαστήματα π.χ. 1 φορά στις 10 μέρες.
2. Ελέγξτε την μερίδα σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει κάτι «απαγορευμένο», αλλά σε μικρή ποσότητα. Μην διατηρείτε τέτοια τρόφιμα στο σπίτι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε. Καλύτερα να αγοράσετε μία μπάλα από το αγαπημένο σας παγωτό ή ένα κομμάτι πίτσα.
3. Αντικαταστήστε την επιθυμία σας με κάποιο υγιεινό τρόφιμο. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της κατανάλωσης ενός ανθυγιεινού και ενός υγιεινού τροφίμου. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μήλου με φυστικοβούτυρο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία που είχατε για γλυκό. Η αίσθηση της ικανοποίησης μπορεί να μη συμβεί αμέσως, αλλά μετά από 15 - 20 λεπτά.
4. Απασχοληθείτε με μια δραστηριότητα άσχετη με το φαγητό. Η αναπλήρωση με οτιδήποτε άλλο θα ‘διώξει’ μακριά την επιθυμία για φαγητό. Μία βόλτα, η τακτοποίηση της ντουλάπας, ακόμη κι ένα τηλέφωνο σε έναν φίλο θα βοηθήσει. Οι λιγούρες θα εξαφανιστούν το πολύ μέσα σε μία ώρα. Μην περιμένετε παθητικά. Μια δραστηριότητα θα «απορροφήσει» την επιθυμία και θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε.
5. Οργανώστε ένα σχέδιο για την καταπολέμησή τους. Οι πιο επικίνδυνοι πόθοι είναι αυτοί που είναι χρόνιοι - αυτοί θα είναι και οι πιο δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Αν τις περισσότερες ημέρες, περίπου στις 18:00 , ποθείτε μια γλυκιά ή αλμυρή τροφή, αυτό δεν είναι τυχαίο και χρειάζεται στρατηγική για να καταπολεμηθεί. Φροντίστε να κάνετε μια βόλτα εκείνη τη στιγμή. Σταδιακά λοιπόν, θα αντικατασταθεί αυτή η επιθυμία.
6. Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί έντονο συναίσθημα πείνας και συγκριμένα επιθυμίας για γλυκό. Είναι αυτή την κατάσταση της ακραίας πείνας που έχουμε την τάση να ποθούμε τα τρόφιμα - γρήγορη λύση, όπως σοκολάτα, κρουασάν κ.λπ.
7. Ημερολόγιο – Καταγράψτε κάθε μέρα οτιδήποτε τρώτε και τις ημέρες που έχετε έντονη επιθυμία για κάτι, σημειώστε και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Θα παρατηρήσετε ποια συναισθήματα ή καταστάσεις σας οδήγησαν εκεί.
Διατροφολόγος Ανδρέας Σάββα (BSc) UK.

No comments:

Post a Comment