Monday 31 July 2017

Δημητριακά Ολικής Αλέσεως και Διατροφή


Κατανάλωσε άφθονα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως!
Το πλούσιο περιεχόμενο των δημητριακών ολικής αλέσεως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, φυλλικό οξύ κ.λπ), μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε), σελήνιο και χαλκό ενισχύει την πνευματική διαύγεια και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μείωσε το βάρος σου με Δημητριακά Ολικής Αλέσεως!
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή γιαούρτι αποτελούν ένα πλήρες γεύμα περιορισμένου ενεργειακού περιεχομένου με υψηλή, όμως, διατροφική αξία. Γι’ αυτό, όταν λαμβάνονται καθημερινά για πρωινό ή/και υποκατάστατο γεύματος (π.χ βραδινό), μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Μείωσε τον δείκτη της ζυγαριάς σου με Δημητριακά Ολικής Αλέσεως!
Η υψηλή περιεκτικότητα δημητριακών ολικής αλέσεως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση της απορρόφησης λίπους και στον έλεγχο του αισθήματος πείνας. Όσοι καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μερίδα (30 γραμμάρια) υπολογίζεται ότι έχει 390 αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC και 2 γραμμάρια φυτικών ινών!

Γερή καρδιά με περισσότερα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως!
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (3 μερίδες/ημέρα) μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αναχαιτίζουν την καταστροφική δράση των ελεύθερων ρίζων.

Τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2!
Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης σε συνδυασμό με τη συνεργιστική δράση των σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος, βελτιώνοντας τη δράση της ινσουλίνης. Έτσι, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ανδρέας Χ. Σάββα, 
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc), UK

Friday 28 July 2017

Μικρά Tips για τις Σαλάτες!


Η Σωστή Προετοιμασία τη Σαλάτας!
Δώσε «ύφος» στις σαλάτες σου για να γίνουν πιο ελκυστικές, συνδυάζοντας λαχανικά διάφορων χρωμάτων! Φρόντισε να χοντροκόβεις τα λαχανικά με το χέρι, ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσεις ώστε να μην οξειδώνονται και να τα αρτύζεις στο πιάτο με ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι.

Το Σωστό Dressing για τη Σαλάτα σου!
 Απόφυγε τις διάφορες σάλτσες και τα περίεργα dressing με μαγιονέζα και προτίμησε μουστάρδα στη σαλάτα σου! Η μουστάρδα περιέχει σιναπόσπορο και βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι κόκκινες πιπεριές, τις οποίες μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα για επιπλέον γεύση! 

Σαλάτες με Επιπλέον Διατροφικές Ιδιότητες!
Βαρέθηκες τις ωμές σαλάτες χωρίς φαντασία; Καλή και νόστιμη εναλλακτική αποτελούν τα ψητά ή βραστά λαχανικά και ο πουρές λαχανικών. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις πολυσαλάτες με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σουσάμι, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα βραστή, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κοτόπουλο, τόνο, όσπρια και καλαμπόκι. 

Ανδρέας Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Wednesday 26 July 2017

Σαλάτα με Φακές!


ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

  • 8 κουταλιές (96γρ.) φακές ωμές
  • 8 κουταλιές (80γρ.) ρύζι ωμό άγριο
  • 1 φλ. (149γρ.) ντοματίνια
  • ½ φλ. (85γρ.) κρεμμύδι φρέσκο
  • 4 (15γρ.) κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. (110γρ.) τριμμένο καρότο
  • 2 κουταλιές σταφίδες
  • 8 κουταλάκια λάδι
  • μηλόξιδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζετε τις φακές και το ρύζι και στραγγίζετε. Κόβετε τα ντοματίνια σε μισά και το κρεμμύδι σε μικρές ροδέλες. Κόβετε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τρίβετε το καρότο χοντροκομμένο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και περιχύνετε με το λάδι και το μηλόξιδο.

Tips για τις φακές:
Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία.
Πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάτε καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου ή μηλικού οξέος.
Πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 278kcal (ανά μερίδα)
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 39γρ.
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: 11γρ.
ΛΙΠΟΣ: 10γρ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: 0 mg. 

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK.

Friday 21 July 2017

Μικρά Tips για το Μεταβολισμό!


Μεταβολισμός και Τρόπος Διατροφής!
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις με ακρίβεια τα επίπεδα λειτουργίας του μεταβολισμού σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μέτρησε τα επίπεδα της μεταβολικής σου λειτουργίας για να επιτύχεις καλύτερα τους στόχους σου και να βελτιώσεις την υγεία σου.

Μέτρησε τον βασικό σου Μεταβολισμό σου!
Αν εφαρμόζεις δίαιτα αδυνατίσματος, παίρνεις εύκολα βάρος χωρίς να τρως, πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμφανίζεις υψηλό οξειδωτικό στρες ή βρίσκεσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, είναι απαραίτητο να μετρήσεις τον βασικό μεταβολισμό σου.

Διάφοροι Παράγοντες Επηρεάζουν τον Μεταβολισμό σου!
Συχνά ακούς την φράση «δεν έχω καλό μεταβολισμό και γι’ αυτό δεν χάνω βάρος». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παράγοντες, τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί, που επηρεάζουν τον μεταβολισμό σου και συνεπώς την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος.

Τι Αποδιοργανώνει Σημαντικά τον Μεταβολισμό σου;
Πρόσεξε ιδιαίτερα τις αυξομειώσεις βάρους (φαινόμενο γιο-γιο), καθώς επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον μεταβολικό σου ρυθμό. Με απλά λόγια, η συνεχής απώλεια και επαναπρόσληψη βάρους είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία που μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό και να σε καταδικάσει ισόβια σε αυξημένο βάρος.

Το Νερό Συμβάλλει στη Βελτίωση της Μεταβολικής Λειτουργίας!
Η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 2%. Η επίδραση του νερού στον μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται σε 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Έτσι, κατανάλωση 1,5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερησία δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες.

Ένα απλό Μυστικό για την Καλύτερη Λειτουργία του Μεταβολισμού σου!
Το μυστικό για την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού σου κρύβεται μεταξύ άλλων και στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β, οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις ανθρώπινες βιολογικές διεργασίες. Το συμπλήρωμα υγρού υδρολυμένου πόσιμου κολλαγόνου, εκτός των άλλων, περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6)!

Έξυπνα Γεύματα για τη Βελτίωση του Μεταβολισμού σου.
Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα και μη μείνεις νηστική για περισσότερο από τρείς ώρες. Έτσι παραμένει σε εγρήγορση ο μεταβολικός σου ρυθμός και δεν αδρανεί. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγεις τα άσκοπα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια Υπέροχη Σαλάτα που Ενεργοποιεί τον Μεταβολισμό σου!
Η σαλάτα με καλαμπόκι, σολομό, λεμόνι και πιπέρι αποτελεί ένα πιάτο που μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σου. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει: ω-3 λιπαρά, λουτεϊνη, βιταμίνη C και καψαϊκίνη. Είναι μια εύκολη σαλάτα με υπέροχη γεύση και συστατικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα. 

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Wednesday 19 July 2017

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ


ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)
4 (480 γρ) φιλετάκια κοτόπουλο           
400 γρ. γιαούρτι (0% λιπαρά)
1 (111 γρ.) ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ πάπρικα
4 κ.γ λάδι
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Χτυπάτε το γιαούρτι με την τριμμένη ντομάτα, την πάπρικα, και τα 2 κουταλάκια λάδι.
Τοποθετείτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ταψί φούρνου και αλατίζετε.
Περιχύνετε τη σάλτσα γιαουρτιού και αφήνετε να μουλιάσει 1 ώρα. Στην ½ ώρα γυρίστε το κοτόπουλο για να απορροφηθεί το γιαούρτι  παντού.
Λαδώστε με τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια λάδι, το ταψί φούρνου και απλώστε τα φιλέτα και ψήστε σε μέτριο φούρνο αέρα για ½ ώρα.
Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα και πουργούρι. 

Θερμίδες: 221 kcal (ανά μερίδα)
Υδατάνθρακες: 5γρ.
Πρωτεΐνες: 31γρ.
Λίπος: 8γρ.
Φυτικές ίνες: 0γρ.

Tips για το κοτόπουλο:
Το κοτόπουλο προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.
Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καλό για την ανάρρωση και την αναιμία.
Καλό για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Οι πρωτεΐνες του είναι θρεπτικές, φιλικές (εφόσον δεν προκαλούν αλλεργίες) και εύπεπτες, ενώ απορροφώνται κατά 100% από τον οργανισμό.


Monday 17 July 2017

Σωστή Διατροφή και τα Παιδιά μας!


Συμβούλευσε Διατροφικά το Παιδί σου!
Μην απαγορεύεις στο παιδί σου να καταναλώνει ορισμένα τρόφιμα, αλλά μάθε του να καταναλώνει με μέτρο! Η ολιγοθερμιδική διατροφή στερεί από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού η ανάπτυξη του παιδιού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι Διατροφικές σου Συνήθειες Διδάσκουν το Παιδί σου!
Μην ξεχνάς ότι οι δικές σου διατροφικές συνήθειες αποτελούν πρότυπο για το παιδί σου. Καταναλώστε μαζί ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό, που θα ενισχύσει την αντοχή και τη συγκέντρωσή του στο σχολείο. Ενθάρρυνέ το να προτιμάει το σπιτικό κολατσιό και όχι του κυλικείου.

Δημιούργησε Εναλλακτικές Λύσεις έτσι ώστε να φάει το Παιδί σου Φρούτα και Λαχανικά!
Μην πιέζεις το παιδί σου να φάει! Αν δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, τοποθέτησε τα σε χώρους που έχει συνεχή πρόσβαση κι έτσι κάποια στιγμή σίγουρα θα μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει. Επίσης, πρόσθεσε άφθονα λαχανικά στις σούπες και στα διάφορα μαγειρευτά που φτιάχνεις.

Μαγείρεψε το Ίδιο Φαγητό για όλα τα Μέλη της Οικογένειας!
Μη μαγειρεύεις ξεχωριστό φαγητό για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Συνδύασε υγιεινά τρόφιμα με ελκυστικό τρόπο, ώστε να ωθήσεις τους άλλους να δοκιμάσουν και στη συνέχεια να εντάξουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην  καθημερινότητά τους. 

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK

Friday 14 July 2017

Πάμε παραλία; Ιδέες για ελαφρά και υγιεινά σνακ!


Η θερμοκρασία ανέβηκε στα ύψη και όλοι μας τρέχουμε στις παραλίες! Παιδιά, ενήλικες, έφηβοι! Κι έτσι, όσο απολαμβάνουμε τη θάλασσα και τον ήλιο, καλό θα ήταν να θυμόμαστε να μένουμε ενυδατωμένοι και να καταναλώνουμε μικρά και υγιεινά σνακ, ώστε να παίρνουμε ενέργεια!

Ενυδάτωση: Το πιο σημαντικό!
  • ·         Πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα αφυδάτωσης, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
  • ·         Αποφεύγουμε ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη στην παραλία καθώς ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού.
  • ·         Προτιμούμε φυσικούς χυμούς και παγωμένο καφέ, τα οποία ενυδατώνουν και είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αντίστοιχα.

Υγιεινά και ελαφρά σνακ, από το σπίτι!
  • ·         Επιλέγουμε φρούτα εποχής και sticks λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και περιέχουν επαρκείς ποσότητες νερού, καθώς και αποξηραμένα φρούτα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, κ.α.
  • ·         Προετοιμάζουμε από το σπίτι τοστ ή μπαγκέτα με πολύσπορο ψωμί με υλικά της αρεσκείας μας χαμηλών λιπαρών, ώστε να είναι πιο εύπεπτα και προσθέτουμε λαχανικά. Αποφεύγουμε λιπαρές σως.
  • ·         Παίρνουμε μαζί μας ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, τα οποία αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας, αλλά με προσοχή στην αποθήκευση μακριά από ζέστη και υγρασία.
  • ·         Μια καλή επιλογή, που θα μας χαρίσουν ενέργεια και θα μας χορτάσουν στην παραλία, είναι μπάρες με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, cranberries και goji berries. Επιλέγουμε μπάρες χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα ή με στέβια.

Τι να επιλέξουμε από το μπαρ στην παραλία!
  • ·         Επιλέξτε φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μέλι και καρύδια. Αποτελεί εξαιρετικό δροσιστικό και έξτρα τονωτικό σνακ.
  • ·         Η μπαγκέτα ή το τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, αν δεν έχουμε χρόνο για προετοιμασία από το σπίτι, αποτελούν μια χορταστική λύση. Μπορούμε να προσθέσουμε τόνο ή κοτόπουλο και δροσερά λαχανικά εποχής.
  • ·         Μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών εποχής σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα και προσθήκη καστανού ρυζιού ή καλαμποκιού, θα μπορούσε να είναι μια επιλογή κυρίου γεύματος, αν την ώρα του μεσημεριανού βρισκόμαστε στην παραλία.


Επομένως, καλό θα είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, αλλά αν δεν μπορεί να αποφευχθεί να προστατευόμαστε από αυτόν, να μένουμε ενυδατωμένοι και να μην παραλείπουμε γεύματα.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης, (BSC) UK

Wednesday 12 July 2017

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι



ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
300 γρ. παντζάρια
3 κ.Σ καρύδι, χοντροκομμένο
1 κ.Σ ελαιόλαδο
1 κ.Σ ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και αφού χωρίσουμε τους βολβούς από τα φύλλα και τα βλαστάρια, τα βράζουμε και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τους βολβούς σε μικρούς κύβους. Όταν κρυώσουν, τους βάζουμε σ’ ένα μπολ και ρίχνουμε επάνω τους τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τα φύλλα. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο. Σερβίρετε κρύα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Το πιάτοι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση, αλλά και πολλά ευεργετικά συστατικά. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέως, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παράλληλα προστατεύει τις αρτηρίες. Το έντονο κόκκινο χρώμα οφείλεται στις βεταλλαϊνες , οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές.  Λόγω αυτών των ουσιών, το παντζάρι παρουσιάζει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Παράλληλα περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Η διατροφική αξία της συγκεκριμένης συνταγής αυξάνεται από την παρουσία ασβεστίου και βιταμίνης D που προέρχονται από το γιαούρτι και από τα ωφέλιμα λιπαρά του καρυδιού.

Monday 10 July 2017

Πρόσθεσε φρούτα στην καθημερινότητά σου!

Τα φρούτα θεωρούνται από τις πλέον υγιεινές και χορταστικές επιλογές που μπορείς να καταναλώσεις πριν από τα κύρια γεύματα, ως ένα μικρό σνακ δηλαδή, καθώς σε εφοδιάζουν άμεσα με ενέργεια, πολύτιμες βιταμίνες και σπουδαίες αντιοξειδωτικές ενώσεις. Κατανάλωσε τουλάχιστον 3 ή και περισσότερα φρούτα την ημέρα!

Κατανάλωσε άφθονα φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή!
Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά με λευκή σάρκα, όπως το μήλο και το αχλάδι, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και διάφορων μορφών καρκίνου.

Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες!
Τα πλουσιότερα σε φυτικές ίνες φρούτα είναι τα φρέσκα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα φρέσκα σύκα, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και τα σύκα. Συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Το σωστό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.
Να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά με ζεστό νερό και να τα σκουπίζεις αμέσως. Μην τα αφήνεις να στραγγίσουν μόνα τους. Αν είσαι σίγουρη για την προέλευσή τους, καθάρισέ τα με βρεγμένο βουρτσάκι. Αν όχι, απομάκρυνε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να αφαιρέσεις τα χημικά τους υπολείμματα.

Friday 7 July 2017

Καλοκαιρινές διατροφικές «παγίδες»! Τι να προσέξουμε;


Αποφύγετε τις καλοκαιρινές διατροφικές «παγίδες», για να διατηρήσετε τη ‘γραμμή’ σας και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών.

Άλλο ψωμί και άλλο παξιμάδι: Πολλοί αντικαθιστούμε το ψωμί με παξιμάδι θεωρώντας ότι έχουν όμοια θερμιδική αξία. Το παξιμάδι στην ουσία αποτελεί μία εκδοχή «αφυδατωμένου» ψωμιού και για το λόγο αυτό περιέχει και περισσότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, μια φέτα ψωμί μας δίνει περίπου 75 θερμίδες, ενώ ένα παξιμάδι περίπου 240 θερμίδες.

Σαλάτα σαν κυρίως γεύμα: Μην υποεκτιμήσετε τη «δύναμη» της αγαπημένης σας χωριάτικης σαλάτας. Στην πραγματικότητα, αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες γεύμα και περιέχει βιταμίνες, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και αρκετές… θερμίδες! Ιδιαίτερα στην περίπτωση που περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και αρκετό λάδι στο οποίο πραγματοποιείτε «μακροβούτια» διαρκείας με το ζεστό ψωμί, τότε οι προσλαμβανόμενες θερμίδες μπορεί να ξεπεράσουν και τις 1000.

Μεγάλη προσοχή στα ωμά λαχανικά: Σίγουρα, η αξία των λαχανικών στη διατροφή μας είναι τεράστια. Όμως, στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τους κανόνες υγιεινής του εστιατορίου, αποφύγετε να παραγγείλετε ωμές σαλάτες. Τα πολύτιμα για την υγεία φυλλώδη - πράσινα λαχανικά είναι η συχνότερη πηγή μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα διάφορα είδη μαρουλιού, τα αντίδια, το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με πράσινα φύλλα ευθύνονταν για το 24% των μαζικών δηλητηριάσεων. Το συχνότερο παθογόνο που συνδέεται με τα πράσινα λαχανικά είναι το βακτήριο Escherichia coli, ακολουθούμενο από τον ιό Norovirus και από τη Salmonella. Τα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν αρχικά στο κτήμα όπου καλλιεργούνται, από ζώα, κοπριά, μολυσμένο νερό ή απρόσεκτο χειρισμό κατά τη συγκομιδή.

Παγωτό light, ή μήπως όχι; Στην αγορά διατίθενται πολλά light παγωτά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι προσδίδουν αμελητέες θερμίδες. Μπορεί για παράδειγμα στο παγωτό να έχει αντικατασταθεί το πλήρες γάλα με ημιαποβουτυρωμένο και η ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όμως η επικάλυψη σοκολάτας εξακολουθεί να περιέχει λιπαρά και σάκχαρα και να αποδίδει θερμίδες. Για το λόγο αυτό φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK

Wednesday 5 July 2017

Φρουτοσαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα!


Δροσιστική φρουτοσαλάτα για τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού που θα μας ενυδατώσουν σε μεγάλο βαθμό. Ιδανική για απογευματινό σνακ μετά τη θάλασσα.

Υλικά
λίγο χυμό πορτοκάλι
λίγο χυμό λεμόνι
½  φλιτζάνι σταφύλια χωρίς κουκούτσι
Λίγη καστανή ζάχαρη
1 βανίλια
2 φέτες ανανά κομμένες
4 φράουλες
1 ακτινίδιο κομμένο σε φετούλες
1 φέτα καρπούζι κομμένες
1 πορτοκάλι κομμένο σε κομματάκια

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε για 5 λεπτά τον χυμό πορτοκάλι με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη ζάχαρη.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια.
Βάζετε τα φρούτα σε μπολ και περιχύνετε με τους χυμούς.
Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει. Η φρουτοσαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα είναι έτοιμη!

Monday 3 July 2017

Μαύρισμα και Διατροφή!!!

Διατροφικά tips:

Ασφαλές Μαύρισμα με Σωστή Διατροφή:
Θες ωραίο μαύρισμα; Πρόσεξε γιατί η μακρά έκθεση στις ακτίνες του ήλιου κρύβει αρκετές παγίδες. Αντίθετα, μπορείς να μαυρίσεις με ασφάλεια καταναλώνοντας τρόφιμα πολύ πλούσια σε β-καροτένιο όπως καρότα, πεπόνι, πιπεριές και βερίκοκα.

Χαλκός για Μοναδικό Μαύρισμα:
Για ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, επίλεξε τρόφιμα που περιέχουν χαλκό. Ο χαλκός διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, που προάγει την παραγωγή μελατονίνης. Τροφές που περιέχουν χαλκό είναι τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το συκώτι, τα καρύδια και τα σταφύλια. Με τη βοήθειά τους θα έχεις ένα υγιές μαύρισμα.

Βιταμίνη D και Έκθεση στον Ήλιο:

Η Βιταμίνη D  είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου»! Τουλάχιστον 20 λεπτά έκθεση στον ήλιο (χωρίς αντηλιακό) είναι αρκετά για να πάρεις την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεσαι, ενισχύοντας αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία σου από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK