Wednesday 26 July 2017

Σαλάτα με Φακές!


ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

  • 8 κουταλιές (96γρ.) φακές ωμές
  • 8 κουταλιές (80γρ.) ρύζι ωμό άγριο
  • 1 φλ. (149γρ.) ντοματίνια
  • ½ φλ. (85γρ.) κρεμμύδι φρέσκο
  • 4 (15γρ.) κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. (110γρ.) τριμμένο καρότο
  • 2 κουταλιές σταφίδες
  • 8 κουταλάκια λάδι
  • μηλόξιδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζετε τις φακές και το ρύζι και στραγγίζετε. Κόβετε τα ντοματίνια σε μισά και το κρεμμύδι σε μικρές ροδέλες. Κόβετε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τρίβετε το καρότο χοντροκομμένο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και περιχύνετε με το λάδι και το μηλόξιδο.

Tips για τις φακές:
Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία.
Πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάτε καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου ή μηλικού οξέος.
Πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 278kcal (ανά μερίδα)
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 39γρ.
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: 11γρ.
ΛΙΠΟΣ: 10γρ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: 0 mg. 

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK.

No comments:

Post a Comment