Wednesday 11 October 2017

Γαλλική Τάρτα Μήλου!


Μερίδες: 6, Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα & 25 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
130 γρ. αλεύρι + 12 κ. γ για τη ζύμη
1 κ.γ ζάχαρη φρουκτόζη
65 γρ. άλειμμα χαμηλών λιπαρών (πχ Flora light ή Flora proactive low fat spread)
220 ml, κάσταρτ χαμηλών λιπαρών, έτοιμη για σερβίρισμα (π.χ Ambrosia low fat custard ή Tesco low fat custard ή Birds instant custard low fat)
3 μήλα
1 κ.γ κανέλα
3 κ. Σ μαρμελάδα χρυσόμηλο με χαμηλή ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνεται το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βάλτε το αλεύρι και τη ζάχαρη φρουκτόζη σ’ ένα μπολ. Προσθέστε το άλειμμα χαμηλών λιπαρών και, με τα δάκτυλα, τρίψτε το μέσα στα ξηρά συστατικά μέχρι το μίγμα να αρχίζει να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. 
Προσθέστε περίπου 2 ½ κ. Σ κρύο νερό για να δέσετε τη ζύμη μαζί. Τυλίξτε τη ζύμη σε διαφανής μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ξεδιπλώστε τη ζύμη και χρησιμοποιήστε την για να καλύψετε τον πάτο μιας 20 cm επίπεδης φόρμας (για τάρτα αν έχετε) που ανοίγει. Τρυπήστε τη ζύμη στο πάτο μ’ ένα πιρούνι. Τοποθετήστε τη φόρμα πάνω σ’ ένα ταψί φούρνου και ψήστε για 15 λεπτά.
Αφήστε τη φόρμα τάρτας να κρυώσει για 5 λεπτά περίπου και μετά απλώστε πάνω της την κάσταρτ.
Ξεφλουδίστε, βγάλτε το πυρήνα και κόψτε τα μήλα σε τέταρτα και μετά σε φέτες. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου πάνω στην κάσταρτ, οργανώνοντάς έτσι ώστε να επικαλύπτουν ελαφρά η μια την άλλη, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
 Πασπαλίστε τα μήλα με τη κανέλα.
Σ’ ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε τη μαρμελάδα χρυσόμηλο και μετά χύστε τη πάνω από τα μήλα. Επιστρέψτε την τάρτα στο φούρνο για ακόμη 15 λεπτά. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Θερμίδες: 205 kcal ανά μερίδα!

Tip! Αφήνοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί, την εμποδίζει από το να συρρικνωθεί καθώς ψήνετε.

Μπορείτε αντί για μήλα να χρησιμοποιήσετε αχλάδια και να την φτιάξετε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Αυτός είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να φτιάξετε μια τάρτα μήλου. Έχει δελεαστική εμφάνιση αλλά και τέλεια γευση!

Ανδρεας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment