Monday 16 October 2017

Τρώτε Υγιεινά Ζήστε Υγιεινά!


Αν έχετε αφεθεί στους διάφορους διατροφικούς πειρασμούς και πήρατε κιλά, μη στεναχωριέστε. Ποτέ δεν είναι αργά για να επανέλθετε. Γιατί μια ισορροπημένη διατροφή όλα μπορούν να διορθωθούν! Με μια ματιά στα Tips που σας προτείνουμε, θα σας βοηθήσουν να συγκρατηθείτε, να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Βήμα 1: Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία από υγιεινά φαγητά. Τρώτε φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων κάθε μέρα. Κρατάτε την ποσότητα από κάθε ομάδα τροφίμων σε ισορροπία. Τρώτε 5 μερίδες φρούτων ή και περισσότερες.
Βήμα 2: Φρόντισε οι θερμίδες που παίρνετε να είναι χρήσιμες. Μην αρνηθείτε να φάτε κάτι, αλλά και προσέξτε την ποσότητα. Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τόσο υγιεινά όσο και τα ολόπαχα, απλά έχουν λιγότερες θερμίδες. Κρύψτε τους πειρασμούς στο ψυγείο και τα ντουλάπια. Βάλτε πιο μπροστά φρούτα και λαχανικά. Νερό! Νερό, νερό παντού, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε γεύμα.
Βήμα 3: Υγεία είναι το παν. Κρατήστε τα κρύα φαγητά, κρύα και τα ζεστά, ζεστά. Πλένετε τα χέρια σας πριν έρθετε επαφή με το φαγητό. Μην ξεπαγώνετε φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4: Snacking Tips! Τρώτε υγιεινά snacks μεταξύ των γευμάτων για να κρατούν την πείνα υπό έλεγχο. Ετοιμάστε έξυπνα snacks από το σπίτι και πάρτε τα μαζί σας στη δουλειά. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, του εκνευρισμού και τις βαριεστημάρας.  Έξυπνα snacks: Φρέσκα φρούτα. Φρέσκα λαχανικά. Γιαουρτάκια φρούτου. Φρυγανιές. Παστά φρούτα. Ανάλατα καρύδια/αμύγδαλα.  Snack Bars.
Βήμα 5: Δημιουργήστε ένα υγιεινό ψυγείο. Αγοράστε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως ψωμί και πίτα που θα βοηθήσουν στην παρασκευή υγιεινών γευμάτων.
Βήμα 6: Τρώτε σωστά και εκτός σπιτιού! Αν ξέρετε ότι θα βγείτε, φάτε κάτι ελαφρύ για μεσημεριανό ή το αντίθετο. Απολαύστε ψάρι, κοτόπουλο ή κρεατικό στη σχάρα σε συνδυασμό με λαχανικά. Μη δοκιμάσετε όλους τους μεζέδες. Αποφύγετε το ψωμί και διαλέξτε ένα ορεκτικό.  Διαβάστε καλά το μενού, πάντα υπάρχουν υγιεινές επιλογές. Μη διστάσετε να ζητήσετε να σας φτιάξουν το φαγητό πιο υγιεινά.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment