Monday 9 October 2017

Διατροφή και Καρκίνος του Μαστού!


Τις μέρες μας δυστυχώς, έρευνες δείχνουν ότι μια στις οκτώ γυναίκες έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Σημαντικό σημείο είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωές! 40% της πρόληψης είναι η διατροφή και ο σωστός τρόπος ζωής.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία. Παράγοντες που ουσιαστικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το βάρος.  

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, γιατί όσο περισσότερα λιποκύτταρα έχουμε στο σώμα μας, τόσο περισσότερα οιστρογόνα παράγονται από τον οργανισμό. Ο καρκίνος του μαστού και ιδιαίτερα, ορισμένοι τύποι του, είναι ορμονο-εξαρτόμενος καρκίνος. Οπότε πρέπει να περιορίσουμε τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο σώμα μας. Οπότε το πιο βασικό βήμα για την πρόληψη είναι το υγιές βάρος.

Γι' αυτό καλό θα ήταν να:

Αποφεύγουμε  τη ζάχαρη!
Είτε είναι η κρυσταλλική ζάχαρη ή η ζάχαρη η οποία, δυστυχώς, βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων. Η ζάχαρη αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που προκαλεί φλεγμονές στον οργανισμό. Κι αυτές οι φλεγμονές, ουσιαστικά, δεν θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας, οπότε δεν είμαστε δυνατές για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο.

Να καταναλώνουμε «καλά» λιπαρά!
Τα καλά λιπαρά είναι τα λεγόμενα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και σε φυτικές τροφές όπως το αβοκάντο, λιναρόσπορος και καρύδια. Ακόμα μπορείτε να πάρετε Ω3 συμπληρώματα διατροφής μετά τη συμβουλή γιατρού.

Καταναλώνουμε τροφές με Βιταμίνη Α!
Η Βιταμίνη Α σε πολλές ιατρικές έρευνες έχει συνδεθεί με την πρόληψη καρκίνου του μαστού. Βιταμίνη Α βρίσκουμε στον κρόκο του αβγού, στη λαχανίδα, στην κολοκύθα, στο πεπόνι, μάγκο και γλυκοπατάτα.

Αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες!
Οι ελεύθερες ρίζες στο αυξημένο εξωτικό στρες εμπλέκετε και αυτό στον καρκίνο του μαστού. Τροφές πλούσια σε αντιοξειδωτικά το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το πράσινο τσάι, τα blueberries, οι φράουλες, τα κεράσια και επίσης το σκόρδο και τα κρεμμύδια τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας. Ο κουρκουμάς περιέχει πολλές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες έχουν επίσης αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πρέπει να προσέξουμε να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ούτος σώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή θα έρθει στο σώμα μας. Είτε είναι καρκινικό κύτταρο, είτε είναι ιός, είτε μικρόβιο.

Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ!
Το αλκοόλ έχει πια συνδεθεί με τους καρκίνους και θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή του, ειδικά στις γυναίκες, διότι δεν βοηθάει το συκώτι να αποβάλει όλο το τοξικό φορτίο που παίρνουμε. Είτε από την διατροφή μας, είτε από το περιβάλλον.

Βιταμίνη D!
Θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε επαρκεί επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη – ορμόνη, η οποία θεωρείται αντικαρκινική και θα πρέπει ο θεράπον ιατρός να την μετρήσει και να σας χορηγήσει ανάλογα δοσολογία συμπληρώματος.

Ύπνος!
Χρειαζόμαστε καλό και ποιοτικό ύπνο. Έρευνα δείχνει ότι ύπνος πάνω από οκτώ ώρες ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μέχρι και 72%. Ενώ αν κοιμόμαστε λιγότερο από έξι ώρες αυξάνουμε τον κίνδυνο κατά 10%.

Τακτική άσκηση!
Ένα ακόμα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τακτική άσκηση, όχι τόσο μεγάλη σε ένταση όσο σε διάρκεια, είναι απαραίτητη. Δηλαδή δεν χρειάζεται να πάτε δυο ώρες στο γυμναστήριο αλλά μόνο και να περπατάτε καθημερινά αυτό θεωρείται άσκηση. Αυτό βοηθάει και στη διατήρηση του υγιούς βάρους και την μείωση του λίπους, αλλά πάρα πολύ και στην ηρεμία.

Υγιές έντερο!
Θα πρέπει να διατηρούμε ένα υγιές έντερο, γιατί είναι το βασικότερο όργανο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πώς το εξασφαλίζουμε αυτό; Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, τουλάχιστον 25 γρ.,την ημέρα. Να τρώτε σαλάτες, φρούτα, λιναρόσπορος, προϊόντα ολικής αλέσεως. Επίσης το ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα, έχει προβιοτικά που βοηθούν στην υγιή χλωρίδα του εντέρου, όπως και το κεφίρ.

Διαχείριση του στρες!
Σημαντικό! Ας βρούμε τρόπους εκτόνωσης από την πολλή πιεστική και δύσκολη καθημερινότητα μας, διότι το στρες και η συνεχής αύξηση της της κορτιζόλης που προκαλεί καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας.

Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε τα πιο πάνω αλλά και να βάλουμε στον μυαλό μας ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Όπως επίσης, το τακτικό τσεκ-απ που σας προτείνει ο θεράπων ιατρός σας, τις μαστογραφίες, την ψηλάφηση που θα κάνει ο ιατρός, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment