Wednesday 4 October 2017

Σουηδικά Κεφτεδάκια!


Φτιάχνεις: 35 κεφτεδάκια          
Μέγεθος μερίδας: 2 κεφτεδάκια

ΥΛΙΚΑ:
Για τα κεφτεδάκια:
½ kg άπαχο κιμά βοδινού ή γαλοπούλας
½ ποτήρι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ. Σ χυμό λεμονιού
1 κ.γ μπαχαρικά για πουλερικά (poultry seasoning), χωρίς αλάτι
1 κ.γ μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ ξερή μουστάρδα
¾ κ.γ κρεμμύδι σκόνη
1 κ.γ Ιταλικά μίγμα μπαχαρικών (Italian seasoning)
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ Ταπάσκο σως
Για τη σάλτσα:
¼ ποτηριού φυτικό λάδι
2 κ.Σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ κρεμμύδι σκόνη
2 κ.γ ξίδι
2 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ Ταπάσκο σος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τα κεφτεδάκια:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240 °C. Ανακατεύστε όλα τα υλικά καλά, μαζί. Σχηματίστε τα μπαλάκια για τους κεφτέδες, χρησιμοποιώντας 1 κ. Σ για κάθε μπαλίτσα. Τοποθετήστε τους κεφτέδες σ’ ένα ταψί φούρνου και ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι well done.  Κάνετε τη σάλτσα μέχρι να ψηθούν.
Βγάλτε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και συνδυάστε με τη σάλτσα. Διατηρήστε τα ζεστά μέχρι να σερβίρετε.
Για τη σάλτσα:
Ανακατέψτε το λάδι και το αλεύρι μαζί σ’ ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύετε καθώς ψήνετε μέχρι να χρυσαφήσει. Μεταφέρετε από τη φωτιά.
Προσθέστε τη σκόνη κρεμμυδιού, ξίδι, ζάχαρη, Ταπάσκο σος και νερό. Επιστρέψτε το στη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σφίξει.

Διατροφικό περιεχόμενο ανά μερίδα
76 kcal, 5 gr πρωτεΐνη, 6 gr συνολικό λίπος, 1 gr κορεσμένο λίπος, 21 mg χοληστερόλη, 2 gr υδατάνθρακες, 0 gr φυτικές ίνες, 70 mg κάλιο, 44 mg φώσφορο, 7 mg ασβέστιο, 31 mg νάτριο.

Ειδική διατροφή βοηθά στην περίπτωση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας δίνοντας προσοχή στη μειωμένη πρόσληψη υγρών, πρωτεϊνών, καλίου, νατρίου και φοσφόρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή ενός νεφροπαθή είναι άνοστη ή άγευστη, γι' αυτό εμείς σήμερα σας προτίνουμε μια πολύ νόστιμη συνταγή, χαμηλή σε νάτριο, κάλιο, φώσφορο και πρωτεΐνη.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK 

No comments:

Post a Comment