Ένα
από τα πιο δημοφιλή σνακ, οι μπάρες δημητριακών υπάρχουν στις διατροφικές
συνήθειες των περισσότερων από εμάς. Πόσο υγιεινές είναι οι μπάρες αυτές, ποια
είναι τα χαρακτηριστικά τους και πώς θα έπρεπε να εντάσσονται στα πλαίσια μιας
ισορροπημένης διατροφής; Ποια είναι τα ποιοτικά και τα ποσοτικά
χαρακτηριστικά που πρέπει να περιέχει μια μπάρα δημητριακών προκειμένου να έχει
υψηλή θρεπτική αξία;
Η
θερμιδική αξία, μιας μπάρας δημητριακών, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100-200
θερμίδες για μια μπάρα που το βάρος της κυμαίνεται στα 20-25gr.
Αν παρόλα αυτά το βάρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και έχουμε μια μπάρα
φορτωμένη σε υλικά (π.χ. ζάχαρη, ταχίνι, μέλι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα
φρούτα), όπως συμβαίνει σε αυτές των αρτοποιείων ή αυτές που φτιάχνουμε μόνοι
μας στο σπίτι, τότε το θερμιδικό της περιεχόμενο μπορεί να αγγίξει τις θερμίδες
μιας σοκολάτας, δηλαδή 500kcal περίπου, που ισοδυναμεί και
με τις θερμίδες ενός κανονικού γεύματος! Συγκριτικά με τη σοκολάτα ωστόσο, η
μπάρα δημητριακών έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία λόγω των συστατικών που
περιέχονται σε αυτή.
Συγκεκριμένες
ομάδες ατόμων, όπως οι αθλητές, τα παιδιά, οι οποίες έχουν αυξημένες θερμιδικές
ανάγκες μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες σε όγκο μπάρες δημητριακών που
κυκλοφορούν πλέον και στο εμπόριο.
Ποια είναι τα συστατικά μίας «υγιεινής» μπάρας
δημητριακών;
Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, μια μπάρα δημητριακών
για να χαρακτηριστεί «υγιεινή» θα πρέπει να είναι χαμηλή σε σάκχαρα (όπως
δηλαδή κρύβεται η ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων), πλούσια σε φυτικές ίνες
(> 4 γρ / 100γρ μπάρας από
το σιτάρι και τη βρώμη ολικής άλεσης), χαμηλή σε λίπος (< 3γρ κορεσμένα
λιπαρά/ 20γρ μπάρας) και χαμηλή σε αλάτι.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που
περιέχονται στην μπάρα βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας και το
μεγαλύτερο κορεσμό στον οργανισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το
σύγχρονο, γρήγορο και απαιτητικό τρόπο ζωής.
Μια νέα πρόταση για να την καταναλώνετε:
Η καλή πρόταση για την
κατανάλωση της μπάρας δημητριακών ως ελαφρύ βραδινό περιλαμβάνει μια μπάρα
20-25γρ σε συνδυασμό με ένα γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά (π.χ. γάλα ή
γιαούρτι) και ένα μικρό σε μέγεθος φρούτο εποχής.
Πράγματι αυτός ο συνδυασμός
προσφέρει στον οργανισμό ένα μικρό θερμιδικό φορτίο αλλά και υψηλή θρεπτική
αξία εφόσον περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής άλεσης), χαμηλά
σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι και πολλές φυτικές ίνες.
No comments:
Post a Comment