Wednesday 18 November 2015

Κολοκυθόπιτα


Υλικά για 10 άτομα:

• 4 αυγά
• 1 ασπράδι
• ½ ΦΛ/ΝΙ ηλιανθέλαιο
• ½ ΦΛ/ΝΙ πολτό μήλου (παιδικό βαζάκι)
• 1 ΦΛ/ΝΙ γάλα με 0% λιπαρά
• 1 ΦΛ/ΝΙ αλεύρι 00 για όλες τις χρήσεις
• ½ ΦΛ/ΝΙ αλεύρι ολικής αλέσεως
• 2 Κ.ΤΣ Baking Powder
• 3 ΦΛ/ΝΙΑ Κολοκυθάκια τριμμένα ( όχι πολύ στραγγισμένα)
• ½ ΦΛ/ΝΙ φέτα με χαμηλά λιπαρά << light>> τριμμένη
• ½ ΦΛ/ΝΙ τυρί << cottage>>
• ½ ΦΛ/ΝΙ τυρί τύπου <<Εdam light>> τριμμένο
• Λίγο φρέσκο αλεσμένο πιπέρι
• 1 Κ.Σ φρυγανιά αλεσμένη

Μέθοδος:
• Χτυπάτε τα αυγά να αφρατέψουν
• Ακολούθως προσθέτετε τα αυγά το λάδι, τον πολτό μήλου, το γάλα και το αλεύρι μαζί με το B.P.
• Σε ένα άλλο δοχείο αναμειγνύετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τη φέτα, το cottage cheese, το τυρί και το πιπέρι
• Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί ή ένα πυρέξ και ρίχνετε λίγη φρυγανιά.
• Αναμειγνύετε τα δύο μείγματα και δημιουργείτε ένα <<σώμα>>
• Το ρίχνετε στο ταψί ή ένα πυρέξ και πασπαλίζετε από πάνω και πάλι με φρυγανιά
• Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για περίπου 40 λεπτά
• Σερβίρεται προαιρετικά με γιαούρτι χωρίς λιπαρά και δυόσμο

Διατροφολόγος: Τα κολοκυθάκια περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν την όρεξη.
Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι , βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες , προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να τα <<εμποδίζουν>> να κάνουν <<σωστά>> τη δουλεία τους και ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα. Με αυτό τον τρόπο συμβάλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερίνης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και Α που βρίσκονται στο κολοκύθι, εμποδίζουν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης.

Θερμίδες ανα μερίδα (kcal): 254,3

( ΔιατροΣΕΦ 2015 )

No comments:

Post a Comment