Saturday 7 November 2015

Νηστεία – ένας διατροφικός θησαυρός!



Όλοι σε διάφορα χρονικά διαστήματα ακολουθούμε κάποιου είδους νηστεία, είτε είναι πριν τα Χριστούγεννα, είτε πριν το Πάσχα είτε πριν το δεκαπεντάυγουστο. Δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουμε νηστεία για θρησκευτκούς λόγους. Πολλοί από μας κάνουμε νηστεία για να ξεκινήσουμε έναν άλλο τρόπο διατροφής για να απαλλαγούμε από τα πολλά ζωικά προιόντα. Είναι πολύ κοντινός αυτός ο τρόπος στην χορτοφαγική διατροφή. Άρα η νηστεία εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά προιόντα ή τελείως απαλλαγμένη από αυτά, αυξάνει την διάρκεια ζωής, μειώνει την χοληστερόλη, μπορούμε να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιέστερα επίπεδα και να προλάβουμε την εμφάνιση κάποιων καρκίνων.

Από έρευνες στην Κρήτη φάνηκε ότι τα άτομα τα οποία ακολούθησαν την νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, στο τέλος είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη, χαμηλότερο ουρικό οξύ, βελτίωσαν το σωματικό τους βάρος και την σωματική τους σύσταση και, κυρίως βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Λοιπόν τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά.

Τα οφέλη που οφείλονται???
• Καταρχάς μειώνουμε την πρόσληψη ζωικών τροφών, και ιδιαίτερα των ζωικών λιπαρών, τα οποία είναι τα κακά λιπαρά που αρχίζουν και δημιουργούν βλάβη στα αγγεία.
• Η διατροφή στη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία τα παίρνουμε από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντιοξειδωτικά και ελαιόλαδο.
• Μας προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες. Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια λόγω των ζωικών λιπαρών δεν είναι κοντά στις φυτικές ίνες.

ANΔΡΕΑΣ Χ, ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύννασής (BSc) UK

No comments:

Post a Comment