Thursday 12 November 2015

Ελαφρύ κέικ ελιόπιτας


Υλικά για 12 άτομα:

• ½ φλ/νι ελαιόλαδο
• ½ φλ/νι πουρέ μήλου (παιδικό βαζάκι)
• 2 φλ/ναι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
• 3 φλ/ναι αλεύρι ολικής αλέσεως
• 2 φλ/ναι αλεύρι φαρίνα
• 3 Κ.ΤΣ Baking Powder
• ¾ φλ/νιου ελιές μαύρες καθαρισμένες και πλυμένες
• 1 Κ.Σ ξύσμα από πορτοκάλι
• 3 Κ.Σ δυόσμο ξηρό


Μέθοδος:
•Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται.
•Ζυμώνετε καλά και απλώνετε τη ζύμη ένα ταψί που έχετε λαδώσει και αλευρώσει ελαφρώς.
•Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45 λεπτά.
Θερμίδες (kcal): 341.3


Διατροφολόγος: 

οι ελιές ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών, όπως και το ελαιόλαδο. Περιέχουν όμως <<καλά>> λιπαρά και η κατανάλωση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι επιτρεπτή. Περίπου 12 μικρές ελιές αντιστοιχούν με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και μας δίνουν 120 θερμίδες και 14 γρ λίπους. Οι ελιές όμως σε αντίθεση με το ελαιόλαδο περιέχουν και 780 mg νάτριο. Επιπρόσθετα οι ελιές περιέχουν μια ουσία την υδροξυτυροσόλη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τα καρκινογόνα κύτταρα και την οστεοπόρωση. Επίσης το ελαικό οξύ που περιέχεται στις ελιές και το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει την ολική και κακή χοληστερόλη και να μειώσει έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. (Diatro Σεφ).

No comments:

Post a Comment