Monday 4 September 2017

Πώς να χάσουμε τα κιλά των διακοπών!


   Με το τέλος του καλοκαιριού οι σκέψεις μας στρέφονται στη γρήγορη απώλεια βάρους. Οι καλοκαιρινές διακοπές, εκτός από τις όμορφες αναμνήσεις και μπρούτζινο χρώμα, αφήνουν κάποιες φορές και μερικά επιπλέον κιλά. Η μεγάλη αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει γρήγορος και μόνιμος τρόπος απώλειας βάρους και ιδιαίτερα χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας. Έτσι, ο σωστός επαναπροσδιορισμός της διατροφικής μας συμπεριφοράς θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους στόχους μας, με τον ερχομό του φθινοπώρου και την επιστροφή στην καθημερινότητα.
   Ένα κύριο σημείο για επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η τακτική κατανάλωση φαγητού. Ένα γεύμα κάθε τρεις ώρες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού, απαραίτητο όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους.
   Επίσης, η αποφυγή του αλκοόλ συμβάλει καθοριστικά στην απώλεια βάρους. Ελαττώνοντας ή αποφεύγοντας εντελώς το αλκοόλ, το οποίο αυξήσαμε κατά την διάρκεια των διακοπών, βοηθούμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από την αλκοόλη, και παράλληλα μειώνουμε αρκετά τις θερμίδες. Ένα γραμμάριο αλκοόλης ισοδυναμεί με 7 θερμίδες. 
   Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Η μειωμένη θερμιδική τους αξία, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που προκαλούν λόγω των φυτικών ινών, αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε όλα τα διαιτολόγια για απώλεια βάρους.
   Το σπιτικό φαγητό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχουμε απόλυτο έλεγχο των υλικών. Εκτός από το ελαιόλαδο, το οποίο συστήνουμε 1-2 κουταλιές ανά μερίδα, μαγειρεύοντας στο σπίτι μπορούμε να ενισχύσουμε το φαγητό μας με μπαχαρικά και μυρωδικά. Κάποια βότανα και μυρωδικά έχουν συσχετιστεί με το αδυνάτισμα, όπως το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν, ο κουρκουμάς, η ρίγανη και ο βασιλικός.
   Άσκηση! Αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη μέσω της φυσικής δραστηριότητας, μπορείτε να χάσετε 1 κιλό λίπους ανά 7 μέρες. Με την καθημερινή άσκηση, εκτός από τις θερμίδες που καίτε, βοηθάτε και στη μείωση της όρεξης. Εντατική άσκηση 30 λεπτών την ημέρα είναι απαραίτητα και τα υπόλοιπα μπορούν να προκύψουν από τις δραστηριότητες της ημέρας.
   Η σωστή περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, συμβάλει στη διατήρηση μυϊκού ιστού, γεγονός που τονώνει τον μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα συστήνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας για διατήρηση μυϊκής μάζας και μείωση σωματικού λίπους. Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη, όπως το ασπράδι αβγού, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τα ημιαποβουτηρωμένα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τους ξηρούς ωμούς ανάλατους καρπούς.
   Η διαδικασία του αδυνατίσματος αποτελεί τρόπο ζωής. Η μόνιμη αλλαγή συνηθειών στη διατροφή μας και υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει στη μόνιμη διατήρηση των ιδανικών κιλών.

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc (UK)

No comments:

Post a Comment